Foto: Sharina Henriquez

ORANJESTAD – Paul Croes, arbeidsminister in het vorige kabinet-Eman II, moet vier jaar de cel in voor grootschalige corruptie met arbeidsontheffingen (Ibis-zaak). Hij gaat in hoger beroep. Of de overheid nu een zaak gaat aanspannen om de schade te verhalen, kan premier Evelyn Wever-Croes nog niet zeggen.

Tekst gaat verder onder de video
Door Sharina Henriquez

De uitspraak vanmorgen was voor Croes een ‘grote verrassing’. “Mensen die ontucht met kinderen plegen, krijgen niet eens zo’n hoge straf.” En: “Wat ik heb gedaan – donaties vragen voor een kerstconcert, kratjes bier voor politieke evenementen- dat doen alle politici tijdens verkiezingstijd op Aruba.” Croes mag van de rechter ook 9 jaar geen politieke functie meer bekleden. Hij mag wel op vrije voeten blijven zolang het hoger beroep loopt.

Het Openbaar Ministerie had vijf jaar cel geëist voor de ‘ontheffingenfabriek’ waarvan vooral Croes met zijn secretaresse, chauffeur en tussenhandelaren profiteerden. Ook profiteerde Croes van de donaties aan zijn stichting die als doel had om zijn politieke campagne te financieren. Maar een deel van het geld (1 ton) gebruikte hij onder meer om juwelen en zijn studie- en creditcardschuld af te betalen.

‘Omkoping is niet normaal, ook niet in een kleinschalige gemeenschap als Aruba’-rechter in Ibis-zaak

De rechter gaat grotendeels mee met de eis en vindt alle strafbare feiten op een paar punten na bewezen. “Corruptie is onaanvaardbaar en strafbaar, en omkoping is niet normaal, ook niet in een kleinschalige gemeenschap als Aruba”, aldus de rechter, ook over het groot aantal ondernemers dat werd veroordeeld voor actieve omkoping. De meeste kregen overigens een geldboete van 5000 florin, waarvan de helft voorwaardelijk.

De rechter maakt wel onderscheid; een groep kocht de minister actief om, om zo ontheffingen te krijgen en buitenlands personeel te kunnen aannemen. Zij kozen ervoor om geen Arubaan in dienst te willen nemen, ondanks het overheidsbeleid. Maar er is ook een groep, met name Chinese supermarkteigenaren die sterk onder druk werden gezet door de minister en zijn compagnons. “Je kan hier haast spreken van afpersing”, aldus de rechter.

Intern onderzoek: ambtenaren ontslagen
Croes maakte als minister ook misbruik van zijn functie door ambtenaren illegale instructies te geven. Zoals aan arbeidsinspecteurs om geen bedrijfscontroles te houden bij bijvoorbeeld restaurant 297 en Harmony Supermarket.

Premier Evelyn Wever-Croes in gesprek met Sharina Henriquez

Naast de strafzaak heeft de overheid ook een intern onderzoek gedaan. Ambtenaren zijn daarbij geschorst dan wel al ontslagen, zegt premier Wever-Croes. Vooral in het omstreden arbeidsdepartement waar de arbeidsheffingen aangevraagd moesten worden. Daar zitten echter ook klokkenluiders die de corruptiezaak mede aan het rollen hebben gebracht. Wever-Croes weet nog niet of ze een civiele zaak start om de schade op de ex-minister te gaan verhalen.