ORANJESTAD – Na 85 dagen voorarrest is de detentie van demissionair minister Paul Croes op Aruba dinsdagmiddag door de rechter-commissaris geschorst.

Croes wordt door het Openbaar Ministerie (OM) verdacht van (passieve) ambtelijke omkoping, verduistering, witwassen, valsheid in geschrift en mensensmokkel. Hij werd in augustus gearresteerd.

Schorsing
Formeel besloot de rechter-commissaris om de voorlopige hechtenis van zowel Croes als zijn chauffeur en vertrouweling Roque Aparicio met 30 dagen te verlengen. Op verzoek van het OM werd de hechtenis van Aparicio gelijk geschorst. Voor de demissionaire minister van Arbeid, Sociale Zaken en Jeugd werd dat pas besloten na een betoog van zijn advocaat Demis Illes.

Huiszoeking bij minister Paul Croes thuis in augustus

Illes betoogde dat het belang van Croes om in vrijheid op zijn berechting te wachten, inmiddels zwaarder weegt dan de strafrechtelijke belangen. Het OM zegt namelijk zo goed als rond te zijn met het onderzoek, genaamd Ibis. “In grote lijnen denken ze klaar te zijn. Alleen het financiële onderzoek is nog niet klaar”, aldus Illes. “Daarbij komt dat de detenties van alle andere verdachten al waren geschorst, mijn cliënt onder zware omstandigheden in voorlopige hechtenis werd vastgehouden en kinderen thuis op hem heeft wachten.”

Voorwaarden
De schorsingen zijn voor zowel Croes als zijn chauffeur onder zeer strenge voorwaarden. Zo mogen beide verdachten geen direct of indirect contact hebben met getuigen en medeverdachten. “Dat houdt ook contact met bedrijven in”, verklaart Illes. Het OM verwacht het einddossier in maart van het komende jaar af te ronden. De eerste regiezitting zou dan in april kunnen plaatsvinden.

’Traumatiserend’
Croes werd bij de ingang van de Arubaanse gevangenis KIA opgewacht door familie en vrienden. Tegen de pers verklaarde hij opgelucht te zijn met het besluit van de rechter-commissaris. Zijn detentie ervaarde hij als ‘traumatiserend’. Nu zijn voorlopige hechtenis is geschorst, zegt hij zich ‘goed te kunnen gaan voorbereiden’ op zijn strafzaak.

Croes zat 80 dagen in volledige beperking in een beveiligde afdeling, waar ook gedetineerden met psychiatrische problemen zitten. Volgens Illes was dat de enige plek in KIA waar zijn cliënt in volledige afzondering kon worden vastgehouden. De minister mocht tijdens die 80 dagen geen contact hebben met de buitenwereld, los van zijn advocaat en het OM.