Foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD – Zelfs nu hij is aangehouden op verdenking van ambtelijke corruptie, blijft Paul Croes nog minister. Dat zei premier Mike Eman.

Ariën Rasmijn sprak premier Mike Eman

Twee hele dagen nadat minister Croes werd gearresteerd kwam Eman met een verklaring. Hij zei dat sinds Croes verdachte was geworden in het onderzoek met codenaam Ibis, de regering ‘een heel duidelijke positie’ heeft ingenomen. Croes heeft de portefeuilles van Arbeid, Sociale Zaken en Jeugd doorgegeven en is naar huis gegaan in afwachting van het onderzoek. Ook staat hij niet op de kieslijst van de AVP voor de komende verkiezingen.

Geen wetgeving

Ondanks dat Croes geen portefeuilles meer heeft en zelfs nu hij als verdachte in een fraude zaak in de bak zit, blijft hij minister, zegt Eman, en krijgt hij gewoon zijn salaris. Aruba kent geen wetgeving die gaat over wat te doen wanneer een bewindspersoon door Justitie wordt verdacht van een strafbaar feit of wordt vervolgd.

Volgens premier Eman wil de regering, ‘net zoals in andere landen ook gangbaar is’, een onderscheid maken tussen verdenking en een eventuele veroordeling.

Croes zou in eerste instantie hebben geweigerd het ministerschap neer te leggen, hoewel de voltallige ministerraad hem dit zou hebben gevraagd. Of Eman dit ook kon bevestigen was het antwoord: “We hebben altijd heel consequent deze lijn gevolgd.”