Foto: Sharina Henriquez

ORANJESTAD – ‘Boos en teleurgesteld’ is ex-minister Paul Croes over de aanpak en behandeling van hem als hoofdverdachte in de corruptiezaak Ibis.

Sharina Henriquez in gesprek met Paul Croes

Woensdag was de eerste regiezitting. Daar verbrak Croes voor het eerst na meer dan een jaar zijn stilzwijgen. Hij beschuldigt de pers van het klakkeloos overnemen van informatie van het Openbaar Ministerie. Die wil volgens hem de indruk wekken dat het om de ‘corruptiezaak van de eeuw’ gaat, zoals door sommige media is bericht. Daarom hield hij zijn mond tijdens de politieverhoren.

Croes kon zich moeilijk verdedigen. Hij vertelt over het OM die eens 1000 pagina’s in zijn cel leverde. “‘s Avonds, maar een half uur later ging het licht verplicht uit. Terwijl ik de volgende ochtend verhoord zou worden. Volgens het OM was de printer stuk, dus kon het niet eerder.”

“Kleine donaties zoals een paar kratten bier”

De corruptiezaak blijkt nu helemaal niet zo groot te zijn, als het OM wil doen geloven, zegt de ex-minister.

“Ongeveer 900 bedrijven zouden zijn betrokken, 2000 ontheffingen van arbeidsvergunningen afgegeven. Twee huiszoekingen bij mij en ik zat 86 dagen in de cel waarvan 80 in beperking. Maar nu blijkt het nog maar om 15 bedrijven te gaan. En om kleine donaties aan mijn stichting (Leadership in Excellence, red.) zoals een paar kratten bier voor politieke evenementen. Wat normaal is bij andere politici hier, maar blijkbaar niet bij mij.”

De ex-minister van Arbeidszaken vindt dat justitie hem onterecht als een zware crimineel behandelt. Hij ziet zich meer als een slachtoffer van het ontbreken van een wet voor politieke financiering op Aruba. “Misschien is dit juist een moment om aanzet te doen om de wet op stellen.”

De strafzaak moet nog inhoudelijk behandeld worden en daarom is Croes terughoudend op vragen over de beschuldigingen. Maar uiteindelijk zegt hij ‘geen gunsten of betaling voor ontheffingen’ van arbeidsvergunningen aan buitenlandse arbeidskrachten te hebben ontvangen. Bovendien is alles via zijn stichting ‘transparant’ verlopen.

Echtgenote nu ook verdachte
In de rechtbank wordt echter gezegd dat Croes zich via die stichting wel persoonlijk zou hebben verrijkt. Zijn chauffeur, ook verdachte, zou onder meer met het stichtingsgeld studieschulden van Croes in het buitenland hebben afgelost.

Er zijn 24 verdachten onder wie nu verrassend blijkt, echtgenote Melony. Zij verklaart in tranen aan de rechter: “Nergens in de 20.000 pagina’s van het dossier word ik genoemd. Er is geen reden anders dan dat ik de echtgenote van Paul Croes ben.”

Ze wordt net als haar man verdacht van het hebben van een illegale hulp en witwassen. Het OM verdenkt Paul Croes ook van passieve omkoping, ambtsmisbruik, verduistering van stichtingsgeld, en deelneming aan een criminele organisatie in een leidende rol.

Hard straffen

Officier van justitie Gerretschen heeft het over ‘hebzucht’ en ‘aanzetten van ambtenaren tot daden’ en vriendendiensten. De verdachten zijn onder meer ambtenaren, vergunningsbemiddelaars en bedrijven die de minister omkochten. Een klein aantal deed zijn mond open wat in een kleine gemeenschap veel moeilijker is, zegt de officier. “Daarmee hebben ze moed getoond.”

Het OM wil daarom de andere verdachten, de meesten werkte dus niet mee en zwegen, hard straffen. Dat geldt ook voor Paul Croes, maar die toonde zich woensdag in de rechtbank ineens bereid om te praten.