Foto: Sharina Henriquez

ORANJESTAD – Minister Paul Croes van Sociale Zaken, Jeugd en Arbeid wordt door het Openbaar Ministerie van Aruba verdacht van het aannemen van steekpenningen voor het faciliteren van werkvergunningen voor niet-ingezetenen.

Vanochtend vonden in dertien panden huiszoekingen plaats. Croes en een paar leden van zijn staf die ook verdacht worden, zijn (nog) niet aangehouden. Premier Mike Eman zegt het nog lopende onderzoek niet in de weg te zullen staan, maar wil nog geen uitspraken doen over de toekomst van zijn collega-minister.

Verklaring Hoofdofficier van Justitie Eric Olthof

Wanneer een bedrijf voor een buitenlandse werknemer een werkvergunning aanvraagt, wordt met een arbeidsmarkttoets door overheidsdienst DPL onderzocht of er een Arubaan voor die positie beschikbaar is. De minister en zijn medewerkers worden verdacht van ambtelijke corruptie, in de zin van dat zij ‘giften, beloften en/ of diensten’ hebben aangenomen in ruil voor ontheffingen van de arbeidsmarkttoets. Dat verklaart hoofdofficier van Justitie Eric Olthof.

De zaak kwam aan het rollen door aantijgingen op sociale media en getuigenverklaringen. Een feitenonderzoek werd uitgevoerd waarna het OM overging tot het starten van een strafonderzoek, met hulp van onder meer de Nederlandse FIOD.

Politieagenten voor de woning van minister Paul Croes in Westpunt. Foto: Sharina Henriquez

Huiszoekingen
De huiszoekingen door de Landsrecherche in samenwerking met het Recherche Samenwerkingsteam en de politie vonden in de vroege dinsdagochtend plaats. Onder meer in de woning van minister Croes maar ook in panden van bedrijven en een stichting. Daarbij werden computers en ander onderzoeksmateriaal in beslag genomen. Olthof zegt dat in de komende maanden de in beslag genomen documenten en computers worden onderzocht en getuigen verder worden verhoord. Daarna wordt besloten of er wordt overgegaan tot arrestaties.

Tijdens de huiszoeking in de woning van minister Croes werd een huishoudelijke hulp aangetroffen die illegaal op het eiland verbleef. Zij is vastgezet en wordt van het eiland gedeporteerd. Olthof geeft aan dat het paspoort van de bewindsman niet is ingevorderd.

Meteen na de persconferentie van het OM stond ook premier Mike Eman de pers te woord. Eman noemt het een pijnlijke situatie en zegt dat de regering het onderzoek vrij baan geeft in belang van de rechtsorde. Volgens Eman is het op dit moment te vroeg om een uitspraak te doen over het ministerschap van Paul Croes.

‘Ruimte en vertrouwen’
Opvallend was de uitspraak van de premier dat ‘meer dan een jaar geleden’ in de ministerraad met minister Croes werd gesproken over aantijgingen van corruptie met werkvergunningen door stafleden van de minister. Volgens premier Eman zou minister Croes hebben gezegd dat hij de aantijgingen zou onderzoeken. Eman verklaarde ook dat hij minister Croes destijds de ruimte en het vertrouwen had gegeven om de situatie op te lossen. Op de vraag of Croes dit daadwerkelijk heeft gedaan zei de premier: “Volgens mij wel.”