Foto: Kim Hendriksen

WILLEMSTAD – Het is het hele jaar door tropisch warm op Curaçao, maar in de maanden augustus, september en oktober is het gemiddeld nog warmer met temperaturen boven de 30 graden. Ondanks deze hitte, krijgen veel kinderen les in klaslokalen zonder airco. Dit heeft invloed op het leer- en concentratievermogen van de leerlingen en de medewerkers, zeggen leraren.

Parlementslid Elsa Rozendal heeft deze week vragen gesteld aan minister van Onderwijs Marilyn Alcalá Wallé over de hitte in klaslokalen. Begin dit jaar heeft Rozendal de minister een rapport overhandigd met de naam ‘BESte Scholen’, geschreven door studenten van de Universiteit van Curaçao waarin onderzoek is gedaan naar scholen en dagelijks functioneren bij extreme hitte. Het parlementslid wil weten of er wat gedaan is met de aanbevelingen uit dit rapport.

Stuk fitter in de airco
Marije Kinnaer, geeft al 4 jaar les op het Marnix College waarvan ze 3 jaar in een lokaal zonder airco heeft gestaan. “Doordat er in deze periode minder wind is merk je dat het benauwd is en je daardoor meer transpireert. Je raakt een stuk sneller vermoeid. Nu ik in een lokaal met airco werk, merk ik dat ik me een stuk fitter voel.”

“Gelukkig zijn de meeste kinderen op Curaçao de warmte wel gewend, maar in deze periode is het zelfs voor hen niet makkelijk, en het lesgeven voor ons ook niet”, aldus Marije.

Warme schooluniformen
In het basisonderwijs moeten kinderen op Curaçao nog verplicht in traditionele schooluniformen naar school. Dit uniform wordt begeleid door strikte kledingvoorschriften, zo is te lezen in de schoolgids van de Dr. Albert Schweitzerschool voor Funderend onderwijs. “Het uniform van onze school bestaat uit een poloshirt met het schoollogo erop geborduurd. Daaronder dragen de kinderen een effen donkerblauwe rok of broek met een minimale lengte net boven de knie. Het dragen van schoenen, gympen of sandalen met sokken is verplicht.”

Dat deze polo’s niet echt meehelpen tegen de warmte, wordt bevestigd in een email, verspreid door de directie van de Albert Sweitzerschool eerder deze maand onder de ouders:

“U heeft vast ook gemerkt dat het weer erg warm wordt. Misschien heeft uw kind daar al over geklaagd. Dit geldt zeker voor leerlingen die niet in een aircolokaal les krijgen. Uw zoon/dochter mag daarom de komende tijd een gym t-shirt dragen naar school.”

Geen geld
Algemeen Directrice VPCO Maghalie van der Bunt–George beaamt het probleem, maar geeft aan dat zij door het gebrek aan financiële middelen hier niks aan kan doen:

Maghalie van der Bunt-George

Foto: Kim Hendriksen

Sinds onderwijs gratis is, worden scholen gesubsidieerd door de overheid, maar deze tegemoetkoming is structureel te weinig waardoor scholen afhankelijk zijn van de eigen bijdrage van ouders. “Zonder deze contributie zouden zelfs de fans(waaiers) niet aankunnen”, aldus Maghalie.

Maghalie van der Bunt-George over investeren in het onderwijs

Maghali hoopt op verbetering maar ziet het somber in: “Op dit moment is het zo dat we eigenlijk meer geld nodig hebben, maar met de bezuinigingen zal het in 2019 vast niet beter worden”.