Foto: Ramón Yung

WILLEMSTAD – In de rechtszaak van de Curaçaose overheid, de raffinaderij-eigenaar RdK, nutsbedrijven en brandstofleverancier Curoil tegen PdVSA, raffinaderij-uitbater Isla en vooral ConocoPhillips, claimt deze laatste dat ze het eiland niet willen benadelen.

Dinsdag voer het kort geding van de overheid om het beslag van het Amerikaanse olieconcern op de olie- en voorraden van PdVSA op te heffen. Want er zou nog maar voor twee maanden (en niet drie, zoals de premier zondag nog aangaf) genoeg brandstof zijn met alle negatieve gevolgen voor de energievoorziening, transport en zo de economie van het eiland.

De advocaat van ConocoPhillips benadrukt echter dat het doel is om geld te krijgen van PdVSA en niet om het eiland te schaden. Het concern zegt bovendien te willen meedenken over oplossingen zodat het eiland er niet onder gaat lijden. In de rechtzaal heeft hij echter ‘mooie verhalen’ gehoord, maar geen ‘echte’ oplossing, aldus de raadsman.

“De vordering van 500 miljoen dollar is voor ConocoPhillips vier dagen werk”

De verdediging van de overheid stelt echter dat ConocoPhillips misschien niet de intentie heeft om de economie te raken, maar de beslagen daar wel toe leiden. Het concern heeft een jaaromzet van 30 miljard dollar, tien maal het bruto nationaal product van Curaçao. De vordering van 500 miljoen dollar is voor ConocoPhillips vier dagen werk. Maar daarvoor wordt Curaçao nu met grote problemen opgezadeld, aldus de raadsman.

Uit de betogen van advocaten van andere partijen blijkt echter meer aan de hand. Zo ontkent Isla dat ze vanaf 12 mei de levering van olieproducten heeft gestaakt. De levering aan Aqualectra is gewoon doorgegaan. Dat Curoil geen olie krijgt, is omdat ze niet naar behoren betaald, zegt de advocaat van Isla. Curoil ontkende dat overigens tijdens de zitting.

Daarbij kunnen de raffinaderij, Aqualectra en Curoil wel aan olieproducten komen via andere leveranciers, zo werd eveneens duidelijk in de rechtbank. Ze zijn dus niet afhankelijk van PdVsa. Maar de vraag is hoeveel dat extra gaat kosten.

Op maandag 21 mei is er uitspraak.