De Caribische banenbeurs in Rotterdam is dit jaar drukker dan in 2014 - foto: John Samson

De Caribische banenbeurs in Rotterdam is dit jaar – met zo’n 40 bedrijven – drukker dan de voorgaande jaren – foto: John Samson

ROTTERDAM – Het is urenlang druk bij de stands van de Caribische banenbeurs in Rotterdam. Drukker dan vorig jaar, want het gaat economisch beter op de eilanden, zegt Tristan Every van de FRED Expo-beurs van afgelopen weekend.

Het is de vierde keer dat de FRED-beurs, de opvolger van de Passaat Recruitment Days, wordt gehouden. De banenbeurs is vooral bedoeld voor Antilliaanse studenten en young professionals in Nederland die aan de slag willen gaan op de eilanden. Door de beurs zouden elk jaar naar schatting zo’n honderd mensen naar de eilanden terugkeren, zegt mede-organisator Quincy Sintiago.

De opstelling in het WTC-gebouw is groter en drukker in vergelijking met vorig jaar: toen waren er vijftien organisaties aanwezig, terwijl er nu bijna 40 meedoen. Een dag ervoor mochten de geïnteresseerden al aan tafel schuiven bij de bedrijven voor een zakelijk diner.

Kunstenaar Quincy Gario en zangeres Giovanca: twee van de vele bekende personen die tijdens de beurs hun een inspirerende toespraak houden - foto: John Samson

Kunstenaar Quincy Gario en zangeres Giovanca: twee van de vele bekende personen die tijdens de beurs hun een inspirerende toespraak houden – foto: John Samson

Raffinaderij Isla
Bij elke stand staat er wel een geïnteresseerde naar vacatures te vragen en ook de vele workshops worden goed bezocht. De eerste stand bij binnenkomst is die van de Isla-raffinaderij, die naarstig op zoek is naar Curaçaose young professionals. De regering in Willemstad is nog op zoek naar een investeerder die zo’n 3 miljard wil steken in een upgrade van de verouderde raffinaderij. Als dat niet lukt, zullen andere scenario’s overwogen worden, waaronder de ontmanteling van de raffinaderij. Of de toekomstige werknemers er vanuit kunnen gaan dat de Isla na 2019 zal blijven runnen? “Ik kan bevestigen dat dat zo is”, luidt de reactie van human resource manager Lucas Beaujon.

Grote afwezige is de regering van Curaçao die vorig jaar één van de grootste stands had, vanwege een vacaturestop en bezuinigingen. Het openbaar lichaam Bonaire is dit jaar wel op de beurs, samen met verschillende lokale politici die nu in Nederland zijn voor politiek overleg tijdens de Caribisch Nederland week. Ook zij willen meer young professionals van hun eigen eiland terughalen voor zo’n 30 vacatures. “Ik heb een aantal van de young professionals gesproken en ik denk dat er voor ons potentiële kandidaten tussen zaten”, aldus gezaghebber Edison Rijna.

Het zijn vooral de grote bedrijven zoals Ennia, UTS en Sint Maarten Medical Center die meedoen. “Het gaat om duizenden euro’s. Aan FRED zelf zijn ze niet zoveel geld kwijt in vergelijking met de kosten voor tickets, productie en verblijf”, aldus Sintiago van FRED. “Het varieert per bedrijf, je moet denken aan zo’n 20.000 euro. Maar het loont zeker om er aanwezig te zijn, is wat we van de bedrijven horen. Heel veel van de mensen waar ze naar op zoek zijn zitten hier, in Nederland.”

Aruba
De bedrijven komen voornamelijk uit Curaçao. Maar ook Bonaire en Sint Maarten zijn goed vertegenwoordigd, wat al jaren minder het geval is als het om Arubaanse bedrijven gaat. “Het lijkt alsof de Arubaanse bedrijven over het algemeen een relaxtere houding hebben als het gaat om werving. En datzelfde lijkt ook voor de Arubanen in Nederland te gelden”, aldus Sintiago.

Door John Samson