SMOC-voorzitter Peter van Leeuwen

SMOC-voorzitter Peter van Leeuwen

WILLEMSTAD – “We willen niet in hetzelfde rijtje genoemd worden als een bedrijf dat de ontwikkeling van Curaçao in de weg staat”, zegt Peter van Leeuwen, voorzitter van stichting Schoon Milieu op Curaçao (SMOC).

 
De stichting ontving in 2007 de Rayo de Solo en Isla raffinaderij ontving een zelfde prijs in 2013. Radio Hoyer stelde eind december in een persbericht dat Isla Raffinadera de Solo di Oro ontving wegens de vele sociale projecten die het bedrijf uitvoert op het eiland.

Elisa Koek in gesprek met Peter van Leeuwen

Volgens Van Leeuwen zouden de miljoenen die in deze projecten zijn gestopt genoeg zijn om de raffinerij schoner en veiliger te maken. “De 50 miljoen die is geïnvesteerd in sociale projecten, komt behoorlijk in de buurt van het geld dat geïnvesteerd moet worden in de raffinaderij. Alleen gebeurt dit helemaal niet.”


Motivatie
Helen Hoyer van Radio Hoyer wil niet reageren op de benoeming van Isla. Ook wil ze niets kwijt over het gebaar van SMOC om de prijs terug te geven. Van Leeuwen hoopt dat de radiozender in de toekomst toch reageert. “De prijsuitreiking was een feestelijk moment van Hoyer terwijl juist dit jaar de milieunorm ontzettend is overschreden. Het was een zwart jaar voor de Isla en zij ontvangen nu een prijs. Ik zou graag van Hoyer horen wat hun motivatie is, dit zijn zij verplicht aan de maatschappij.”


Door Elisa Koek