Leerlinge Duarte school eerder naar huis door slechte lucht | Foto: Dick Drayer

Leerling Duarte school eerder naar huis door slechte lucht | Foto: Dick Drayer

WILLEMSTAD – Voor de tweede dag op rij heeft de Juan Duarte VSBO-School in Buena Vista de deuren moeten sluiten vanwege ernstige overlast van de Isla-raffinaderij. Leerlingen en docenten zijn ziek geworden, moesten overgeven en hadden last van prikkende ogen en een irriterende keel.

De school in Buena Vista heeft regelmatig last van de luchtvervuiling veroorzaakt door de raffinaderij. Volgens Isla-woordvoerder Henny Cornelia was nu een technisch mankement de oorzaak, waardoor een veiligheidssysteem in het raffinageproces onderbrak. Overtollige productie moest daarom afgefakkeld worden, met enorme zwarte rookontwikkeling als gevolg.

Een reportage voor de poort van de Juan Duarte school (bijdrage: Dick Drayer

‘Wennen’
Cornelia voegt daaraan toe dat er altijd meer klachten komen als de windrichting draait, zoals nu het geval is. “Bewoners van Wishi en Marchena zijn de geuren wel gewend, maar de mensen die naar de Goisco (de kant van Buena Vista, dd) gaan, beginnen direct te klagen.”

Leerlingen van de school mogen niet met de pers praten. Hen werd door het hoofd van de school verteld, niet te spreken met de media die voor de poort stond te wachten. Het verbod werd hen meegedeeld op het schoolplein voorafgaand aan de evacuatie van de school.

Of de maatregel steun vindt bij de Dienst Openbare Scholen is onbekend. Tico Vos, perswoordvoerder van het ministerie van Onderwijs weet ook niet waar de instructie vandaan komt. Wel benadrukt hij dat zijn minister de woordvoering doet en niet de leiding van de Juan Duarte School..”

Ouders
De meeste ouders voor de school vinden de situatie onacceptabel. “Ik sta hier nu al voor de derde keer in twee weken. Ik weet niet wie er eerst was, de school of de Isla, maar er moet nu wel wat gebeuren. Mijn kind heeft astma en kan zo eigenlijk niet door.”

De docent gymnastiek stuurde zijn kinderen als eerste weg. “Ik ben hier nog maar een maand, maar het is wel vaak raak. De kids snakten vanochtend tijdens de les naar adem. Dus ik heb de les gestaakt. Het was geen doen.”

Ondanks het spreekverbod meldden scholieren dat de situatie erg was, al twee dagen. Ze zijn er ziek van geworden. “De juf zit lekker in de airco, maar wij moeten gewoon in de warmte in een klaslokaal zitten. De rook is killing”, zegt één van de leerlingen voor de poort.

Oplossing
Een andere leerling zoekt naar een oplossing. “De werkgelegenheid is belangrijk, maar onze gezondheid ook. Misschien moeten ze de Isla repareren. Al denk ik dat dat nooit gaat gebeuren.”

Door Dick Drayer