Foto: Pixabay

ORANJESTAD – De Venezolaanse regering heeft donderdagavond besloten om de grenzen met Aruba, Bonaire en Curaçao hermetischer af te sluiten. Daardoor konden de enige en laatste commerciële vluchten van Aruba Airlines en Albatros Airlines naar Venezuela vrijdag niet vertrekken.

De Venezolaanse president Nicolás Maduro besloot al op 5 januari het commerciële verkeer met de ABC-eilanden stop te zetten wegens ‘de smokkel van goederen uit het land door maffia op de eilanden’. Toch vloog Albatros Airlines en Aruba Airlines nog wel vanaf Aruba naar Venezuela. Ook leek in januari, na topoverleg met Venezuela, de blokkade zich te versoepelen. Maar niets blijkt sinds donderdagavond minder waar te zijn.

Gedupeerd
Tientallen passagiers zagen met de opheffing van de laatste vluchten vanaf Aruba naar Venezuela hun reis terug naar huis, familie of vrienden in het water vallen. Ook Sophie (37) is één van de gedupeerden. Haar vriend werd een aantal weken geleden vanaf Curaçao terug naar Venezuela gedeporteerd en zij hoopte hem via Aruba toch nog op te kunnen zoeken. Wat Sophie nu gaat doen is nog de vraag. Opgeven in ieder geval niet: ze beraadt zich op een nieuw plan, laat ze weten.

Goudsmokkel
Het is niet duidelijk hoe lang de boycot van Venezuela op de ABC-eilanden gaat duren. Eerder spraken Nederland, Curaçao en Aruba de hoop uit om tot een gezamenlijke oplossing met Venezuela voor de bestrijding van smokkel. Maar een echte oplossing lijkt er nog niet te liggen.

Kamervragen
In januari zijn er Kamervragen gesteld over de goudsmokkel waar Maduro de eilanden van beschuldigt. Maar indiener Ronald Van Raak van de SP is niet tevreden met de antwoorden van staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) en heeft daarom opnieuw vragen gesteld. Knops liet deze week weten meer tijd nodig te hebben voor het beantwoorden van die vragen.