Screenshot: beelden One Happy Photographer

Screenshot van beelden van het vliegtuig – credit: One Happy Photographer

ORANJESTAD — Het voor de Arubaanse kust neergestortte privévliegtuig is een Amerikaans toestel dat in ieder geval Aruba niet als eindbestemming had. Vierhonderd pakketten zijn gevonden en een aantal daarvan bevat cocaïne, vertelt hoofdofficier van Justitie Erik Olthof. De Venezolaanse minister van Defensie geeft inmiddels toe dat het toestel door militaire vliegtuigen is neergeschoten.

Olthof verklaarde vanmiddag tijdens een persconferentie dat onmiddellijk nadat delen van het neergestortte vliegtuig en de pakketten waren aangetroffen een strafrechtelijk onderzoek is gestart onder leiding van het Openbaar Ministerie. Een aantal van de pakketten werd op inhoud getest en dat bleek cocaïne te zijn. De rest moet nog worden getest.

Gevonden brokstukken worden nog onderzocht, evenals het vertrekpunt en bestemming van de vlucht. Toch heeft het onderzoeksteam kunnen achterhalen dat het vliegtuig een Amerikaans vliegtuig is waarvan de bestemming niet Aruba betrof. Verdere uitleg hierover gaf de hoofdofficier niet.

Hoeveel inzittenden in het vliegtuig zaten is ook nog niet bekend. Mogelijk wordt hulp vanuit Nederland gezocht bij onder meer het onderzoek naar de lichaamsdelen. Het toestel is bovendien nog niet helemaal geborgen. Volgens Olthof is het nog niet zo makkelijk om de precieze coördinaten van waar het wrak nu ligt te achterhalen.

Neergeschoten

Intussen heeft de Venezolaanse minister van Defensie Vladimir Padrino aan nieuwsdienst Reuters bevestigd dat het toestel door militaire vliegtuigen bewust werd neergehaald, nadat het geen gehoor zou hebben gegeven aan autoriteiten nadat het was opgestegen uit de staat Apure. Padrino benadrukt dat het vliegtuigje boven Venezuela was beschoten en dat de militaire vliegtuigen niet binnen het Arubaanse luchtruim kwamen. Verdere details gaf de minister niet, volgens Reuters.

Door: Ariën Rasmijn