Een boot met illegale immigranten uit Venezuela is aangehouden door de kustwacht - foto: Kustwacht

Een boot met illegale immigranten uit Venezuela is aangehouden door de kustwacht – foto: Kustwacht

WILLEMSTAD – De nijpende economische situatie in buurland Venezuela doet steeds meer mensen vluchten naar de eilanden. Naar Curaçao, maar vooral ook Aruba. “Ze komen met veel mensen op kleine bootjes, zonder veiligheidsmiddelen.”

Het bestrijden van illegale immigratie behoort tot het takenpakket van de kustwacht, vertelt woordvoerder Roderick Gouverneur. “Wat betreft de situatie in Venezuela proberen we meer patrouilles in te zetten, want we merken dat meer mensen op een illegale manier proberen aan land te komen.”

Anneke Polak in gesprek met Roderick Gouverneur

Minister van Justitie Nelson Navarro heeft ook een toestroom opgemerkt. Via zee, maar ook op het land. Venezolanen komen met een toeristenvisum het land binnen maar keren niet terug. Momenteel worden deze Venezolanen opgespoord en alsnog uitgezet, laat hij weten.

Extra inzet
Navarro snapt de roep in de Tweede Kamer om extra inzet van de marine en geeft aan dat dit ook de bedoeling is. Woordvoerder Maartje van der Maas van Defensie Caribisch gebied zegt vooralsnog op een teken uit de politiek te wachten voor extra inzet. De komst van onderzeeër de Bruinvis, stationsschip Zr. Ms. Van Amstel en het grootste schip van de marine, de Karel Doorman, hebben volgens haar niets te maken met de verslechterende situatie in buurland Venezuela.

Vooralsnog wacht de marine op een teken van de politiek om te helpen bij het tegengaan van illegale immigranten uit Venezuela - foto: Anneke Polak

Vooralsnog wacht de marine op een teken van de politiek om te helpen bij het tegengaan van illegale immigranten uit Venezuela – foto: Anneke Polak

Ondertussen zet de kustwacht een tandje bij. “De illegale immigranten komen met pleziervaartuigen, met barkjes en met hele gammele bootjes. Op Aruba hebben we extra ogen op zee want dat eiland ligt maar op 1,5 uur varen en is dus makkelijker te bereiken. Een paar maanden geleden heeft een kapitein dichtbij de kust mensen van boord gegooid, waarbij twee mensen zijn omgekomen.”

Door Anneke Polak