Foto: José Manuel Dias

WILLEMSTAD – Met of zonder handelsembargo moeten er alternatieven gezocht worden om Curaçao minder afhankelijk te maken van Venezuela. Dit vindt Francisco Lira do Estreito, eigenaar van de grootste supermarkten op Curaçao, Mangusa Supermarket. “Momenteel is er in de supermarkt vooral tekort aan bakbanaan, watermeloen, limoen, pompoen en advocado”, zegt Do Estreito.

Ook bij de Venezolaanse fruitmarkt in Willemstad kunnen veel klanten het fruit dat ze nodig hebben niet kopen. “Ik heb geen bananen, en de tomaten en advocado’s uit Santo Domingo zijn veel duurder”, zegt fruitverkoper Manuel Mora.

Door José Manuel Dias

Verschillende supermarkten zijn al een tijd geleden begonnen met de import van groente en fruit uit de Dominicaanse Republiek en Colombia, maar er zijn veel logistieke problemen. Omdat er geen directe verbinding over zee is, duurt het te lang voor een fruitcontainer op Curaçao aankomt. Het gevolg is dat de kwaliteit van de producten achteruitgaat en veel fruit verrot aankomt. Daar komt bij dat de vrachtprijs hoger is en zo stijgt dus ook de prijs voor de consument.

Fruitsoorten
Er is ook een begin gemaakt met de import van fruit en groente uit de Verenigde Staten (VS) die een veel frequentere en stabielere zeeverbinding heeft met Curaçao. Ook hierbij ondervinden de supermarkten problemen bij bepaalde fruitsoorten. Bananen, avocado’s en pompoenen kunnen niet per gekoelde container vervoerd worden omdat ze dan zwart worden en niet goed rijpen. Uit de VS wordt alleen fruit en groente geïmporteerd dat gekoeld vervoerd kan worden, zoals watermeloenen, sinaasappels en appels.

Uit de VS importeren is echter vele malen duurder. Niet alleen het vrachtvervoer per schip, maar het fruit en de groente die uit de VS komen zijn ook veel duurder dan uit andere landen.

Luchtvracht
Een ander alternatief om fruit en groente op Curaçao te importeren is luchtvracht. Hoewel dit het meest ideale transport is, is het ook het duurst. “We zijn met luchtvaartmaatschappijen in onderhandeling om het laagst mogelijke tarief te krijgen”, zegt Do Estreito.

Afhankelijk van de vrachtkosten en het land van waaruit de producten ingevoerd worden, voorziet de eigenaar van Mangusa Supermarket een prijsverhoging voor groente en fruit van tussen de 50 en 100 procent.