Foto: Unidat di Bario

WILLEMSTAD – De volkswijk Fleur de Marie op Curaçao is veranderd van een wijk die mensen liever vermeden, in een attractie. Zowel toeristen als de lokale bevolking zijn erg geïnteresseerd in onder andere de grote muurschilderingen en het park die de wijk in Willemstad nu sieren.

Fleur de Marie staat sinds 2000 op de lijst van wijken die de overheid nieuw leven wil inblazen. In 2008 werd de integrale ontwikkeling echt aangepakt en de stichting Unidat di Bario kreeg de opdracht om de sociale ontwikkeling in de wijk te verbeteren. Nu snijdt de overheid echter in de subsidie voor niet-gouvermentele organisaties, zoals Unidat di Bario.

‘Veel interesse’
Het opgeknapte park aan het begin van de wijk heeft Fleur de Marie een ander gezicht gegeven, zegt voorzitter van Unidat di Bario, Jeanette Juliet-Pablo. “Er is veel interesse voor sociale activiteiten. Er komen ook steeds meer kantoren in de wijk.”

Drugsverslaving is al jaren één van de problemen in Fleur de Marie. Al is de wijk nu beter toegankelijk, dat probleem is nog niet volledig opgelost, zegt Juliet-Pablo.

Jeritza Maduro en Rosa Grotestam in de buurtkeuken. Foto: Dulce Koopman

Buurtkeuken
Jeritza Maduro coördineert de buurtkeuken in Fleur de Marie. Zij woont niet in de wijk, maar gaf gehoor aan een verzoek om te helpen. Samen met haar assistente, Rosa Grotestam, bereidt zij betaalbare maaltijden en verkoopt deze aan wijkbewoners en mensen buiten de wijk.

“Er heerst een goede sfeer in de wijk. Wij koken ook voor een aantal gepensioneerde personen die hun eten elke dag komen halen”, zegt Maduro. Ze vindt dat Fleur de Marie sinds 2008 flink is veranderd. “Zo gezellig kende ik de wijk niet.”

Hoe nu verder?
Elke activiteit in een wijk die te maken heeft met nazorg, kost geld. Dat geldt ook voor Fleur de Marie. “Je kunt niet voor alles op vrijwilligers leunen. De subsidiekortingen zullen ook Fleur de Marie schaden, maar ik blijf hopen dat dit gering zal zijn. We moeten keuzes maken van wat we nog kunnen blijven doen in de wijk”, vreest Juliet-Pablo.