Foto: Peter Eikelenboom

WILLEMSTAD – Bewoners van de ‘vergeten’ wijk Zwaan, een buitenwijk van Willemstad, wachten niet meer op de instanties en komen zelf in actie.

De wijk bestaat krakkemikkige huisjes zonder fundering, zandwegen en vervallen panden. Bewoner Tirzah Libert droomt ervan om haar wijk te verbeteren. Met enkele enthousiastelingen richtte zij de stichting ‘Zwaan en bisendiario’ op, met als doel iets te doen aan de uitzichtloze situatie.

Tekst gaat verder na de video

Door Peter Eikelenboom (Nederlandse ondertiteling)

In het jaar 2000 kwam de overheid met een lijst van wijken die opgeknapt moeten worden. In 2008 werd de integrale ontwikkeling echt aangepakt, maar Zwaan wacht nog steeds.

Veel van de huizen in de wijk zijn van hout, hebben geen ramen, en verkeren in slechte staat. Het zijn veelal illegale constructies van mensen die genoegen lijken te nemen met een dak boven hun hoofd. Asfalt of plaveisel kennen ze niet in Zwaan.

‘Toch niet weg’
Is het droog, dan waait het zand op door de wind en vormen stofwolken. Regent het, dan verandert de boel op sommige plaatsen in een zwembad. De plassen vormen dan een ideale broedplaats voor muggen. Ondanks alles houden de bewoners van hun wijk en willen ze er niet weg.

In de wijk wonen tussen de 75 en honderd mensen. Er leven ook enkele drugsverslaafden en een relatief hoog aantal mensen zit zonder een vast inkomen.

Monumentale panden
Het hart van de buurt wordt gevormd door drie monumentale panden. Ook die verkeren in zeer slechte staat. De middelste ervan was jaren terug in gebruik als een bordeel, zo herinnert een bewoner zich, er brak brand uit en daarna is er nooit meer iets mee gedaan. Alleen de drugsverslaafden houden zich nog op tussen het vuil en het puin van ingestorte muren.

Libert woonde jaren in een van de monumentale panden in Zwaan. Onlangs organiseerde ze een bewonersbijeenkomst. Ze wil de bewoners betrekken bij de plannen voor wijkverbetering. “Hun inbreng is belangrijk. De bewoners hebben veel ideeën. Ze willen sociale woningbouw in hun wijk. De monumenten moeten worden gerestaureerd. Ook met de stoffige zandwegen moet iets gebeuren”, zegt ze.

De mensen moeten er ook hun dagelijks brood kunnen verdienen. Dat zou kunnen door kleine projecten op te zetten waarbij bewoners spullen kunnen maken en verkopen, suggereert een bewoner.

Prioriteiten
Voorzitter Jeanette Juliet-Pablo van stichting Unidat di Bario (Eenheid in de Wijk) juicht het initiatief toe. De stichting, die subsidie krijgt van de overheid, had eerder succes in een wijk nabij Zwaan, namelijk Fleur de Marie. “Er moeten concrete plannen komen”, benadrukt Juliet-Pablo. “Alle problemen in de wijk moeten in kaart worden gebracht en daarna kunnen prioriteiten worden gesteld.”