Foto: Kim Hendriksen

WILLEMSTAD – Afval op straat, kapotte auto’s die staan te rotten in de zon, vervallen huizen en muurtjes die op instorten staan. Veel straten van de binnenstad van Willemstad, genaamd Ser’í Otrobanda, hebben een mooi uitzicht maar schrikken iedereen buiten de wijkbewoners af. Daarom worden de straten en huizen door bewoners, in samenwerking met de initiatiefnemers van het duurzame wijkontwikkelingsproject ‘Kaya Kaya’, zelf opgeknapt.

Tekst gaat verder onder de video
Door Kim Hendriksen

In het jaar 2000 kwam de Curaçaose overheid met een lijst van wijken die opgeknapt moeten worden. In 2008 werd de integrale ontwikkeling echt aangepakt, maar in veel wijken hebben bewoners en weinig tot niets aan gemerkt.

Merida Damas woont al jaren in Otrobanda. “We hebben hier een mooi uitzicht over de beroemde Handelskade en je kan de boten zien waarmee toeristen de haven binnenkomen. Het is een mooie plek om foto’s maken van wat in eerste instantie het mooie uitzicht lijkt, maar eigenlijk een berg afval is. Mensen komen niet snel terug als het zo vervuild is.”

Community building
Kurt Schoop, Raygen Zuiverloon en Clayton Lasten zijn de initiatiefnemers van Kaya Kaya, wat afgelopen augustus voor het eerst plaatsvond in Otrobanda. Dit werd zo een succes, dat de organisatie nu door verschillende sponsoren gesteund wordt. Zuiverloon: “De betrokkenheid van de buurtbewoners is ontzettend belangrijk. Dit heeft het gebied van de eerste editie van Kaya Kaya een duurzame verandering gebracht. Dat is de ‘community building’ die we beogen en nu terugzien in de praktijk.”

Na de eerste editie zijn zij direct weer aan de slag gegaan met een grote schoonmaak en de aanleg van nieuwe groenvoorzieningen. Ook worden verschillende kunstobjecten en muurschilderingen gemaakt door bekende kunstenaars als Franklin Sluis, Avantia Damberg en Marvi Johanna Franco Zapata. Zaterdag werden de inspanningen gevierd met een ‘Street Culture Festival Kaya Kaya’, waar volgens de Zuiverloon 2000 mensen op afkwamen. “Dit gedeelte van de binnenstad kent zoveel verborgen prachtige plekken”, voegt Lasten eraan toe.

Bij de ‘street party’ zijn de bewoners ook betrokken, door ze tijdens het festival te laten optreden, of eten te verkopen. “Ik verkoop brood met stoba en soep, mijn specialiteit”, zegt Damas.