Foto: Deya Mensche

WILLEMSTAD – Bewoners van Kura’i Shon Fil hebben gemengde gevoelens over het vernieuwingsproject van hun wijk. Het project wordt door de Europese Unie gefinancierd. Bewoners geven aan blij zijn dat hun wijk eindelijk opgeknapt wordt, maar zijn ook bang voor de veranderingen die het met zich meebrengt.

“Wij beseffen wel dat je de ontwikkeling en de investeringen niet kunt tegenhouden, maar de Europese Unie steekt niet voor niets geld in een wijk”, zegt wijkbewoner Jansen. Hij en andere bewoners vrezen dat ze zonder pardon ons op straat gezet worden als zij de huurverhoging na de opknapbeurt niet kunnen betalen.

Wijkbewoner Jansen bekijkt de verbeteringen in zijn wijk met argusogen toe. Foto: Deya Mensche

Volgens Jansen is het gezien de economie en het onzekere arbeidsklimaat op Curaçao, heel moeilijk voor een plaatselijke bewoner die al jaren in de wijk wonen om bij de bank een hypotheek te krijgen, waardoor hun deelname beperkt blijft.

Gentrificatie
Bij gebrek aan een plan dat vervallen gebouwen beheert, staat de overheid gentrificatie [opwaardering van de wijk waardoor de vastgoedprijzen stijgen red.] toe in de Curaçaose wijken. Dat zegt Dennis Klaus, architect en al meer dan 20 jaar bewoner van Otrobanda. “Vaak komt het door onenigheid onder erfgenamen dat er niets aan de gebouwen wordt gedaan, of ze zijn niet te vinden omdat de stamboom zo uitgebreid is , of de familie is niet geïnteresseerd.”

Als het een monument betreft kan de overheid de eigenaar dwingen om het gebouw te restaureren, want de wet schrijft voor dat je verplicht bent om het eigendom te onderhouden.

“De overheid heeft geen visie voor de wijken er is nog geen duidelijke ruimtelijke planning”, zegt Klaus. Toch denkt de architect niet dat er zo gauw gentrificatie plaats zal vinden in Otrobanda, omdat er veel mensen in de wijk worden.

Eigenaar van Snek van Pèchi. Foto: Deya Mensche

Silberie, eigenaar van de Snek van Pèchi, woont al vanaf 1977 in Kura’i Shon Fil en is wel positief gestemd. “Ik kan met alle soorten mensen leven en ik ben blij met het nieuwe vooruitzicht, want nu de huizen opgeknapt zijn kunnen de dieven de wijk verlaten.”

Geen lokale werkkrachten
In oktober 2017, hielden de Federashon Otrabanda, samen met de minister-president Eugene Rhuggenaath en minister Zita Jesus-Leito (Ruimtelijke Ontwikkeling), een presentatie voor de bewoners, waar ze uitlegden hoe de wegen vernieuwd zouden worden en dat er een plein voor recreatie gebouwd zou worden.

“Allemaal valse beloften”, zegt bewoner Ronald Senior. “Ze zeiden dat we werk zouden krijgen, maar nu blijkt dat alle werknemers bij de aannemer zelf werken.”

Foto: Deya Mensche

Mike Brissett, voorzitter van de Commissie Kurá Shon Fil, betreurt het ook dat niet meer bewoners betrokken zijn bij de wederopbouw van de wijk. Aannemer MNO Vervat werkt met graafmachines en heeft een privébedrijf aangetrokken om dit te doen, zegt Brissett. “Ze hebben twee mensen aangenomen om het uit te testen, en later kijken ze of er meer werkgelegenheid is.” Het project moet in mei 2019 af zijn.