Foto: Redactie

DEN HAAG – Er moet een tussenvonnis gewezen worden in de zaak tegen de twee agenten die betrokken waren bij de arrestatie van Mitch Henriquez. Nieuw onafhankelijk onderzoek van hoogleraren prikt politieonderzoek door.

Dat schrijft Gerald Roethof, advocaat van nabestaanden van de 42-jarige Arubaan die in 2015 overleed na zijn arrestatie, dit weekend in een brief aan het Openbaar Ministerie.

Gerald Roethof licht zijn aanvraag voor een tussenvonnis toe. Bijdrage: Sam Jones

Roethof reageert met deze eis op de uitspraken van drie hoogleraren intensive care-geneeskunde zaterdagmiddag in het radioprogramma Argos. De drie geleerden concludeerden dat Henriquez niet is overleden aan het ‘acute stress-syndroom.’

Volgens deskundigen in de rechtzaak tegen twee politieagenten, was juist de stress die leidde tot de dood van Henriquez na politiegeweld en een worsteling tijdens de arrestatie.

De hoogleraren vinden dat onzin. Volgens hen bestaat stress wel, maar je kunt er niet aan doodgaan: ‘stress kan wel een bijkomend verschijnsel zijn, maar nooit de hoofdoorzaak.’

Still van een van de video’s die zijn gemaakt van de arrestatie van Henriquez, die bewusteloos in het politiebusje wordt getild

Kraakhelder
De conclusies van dit onafhankelijk onderzoek zijn kraakhelder, zegt Roethof. Hij is van mening dat het onderzoek nieuwe onafhankelijke informatie bevat. Roethof wil dat het Openbaar Ministerie de rechter beweegt om een tussenvonnis te wijzen.

Het OM heeft nog niet gereageerd op de beweringen van de hoogleraren. “Het OM en anders de rechtbank, moet het onderzoek van de hoogleraren meenemen in de zaak tegen de betrokken agenten”, benadrukt Roethof. “Het onderzoek ter terechtzitting is onvolledig geweest.”

Movement X
Nabestaanden voelen zich gesteund door een demonstratie die vanmiddag in Den Haag werd gehouden. Ze deden mee aan een protestloop tegen politiegeweld, met spandoeken met teksten als ‘Stop politiegeweld’ en ‘Stop racisme’. De demonstratie werd gehouden op initiatief van Movement X, een actiegroep die protesteert tegen politiegeweld en etnisch profileren.

De ruim honderd deelnemers liepen van af het Centraal Station in Den Haag naar het Vredespaleis en weer terug. Onderweg werd een krans gelegd bij het hoofdbureau van de politie.

Volgens Roethof hebben de nabestaanden van Henriquez de demonstratie tegen politiegeweld als steun en medeleven ervaren. “Het is belangrijk dat er aandacht blijft bestaan voor de verschrikkelijke dood van Henriquez. Deze zaak mag niet in de doofpot belanden”.

In juni 2015 overleed de Arubaanse toerist Mitch Henriquez na een hardhandig politieoptreden. Van de vijf agenten die betrokken waren bij zijn arrestatie worden er twee vervolgd. In november maakte de officier van Justitie bekend dat er geen straf wordt geëist. De agenten zijn volgens het OM al gestraft door de grote impact van de zaak en ze zijn ook door hun werkgever berispt.