SCHIPHOL – Twee agenten die betrokken waren bij de dood van Mitch Henriquez in 2015, stonden vandaag afgeschermd in de rechtbank op Schiphol voor de rechter. Grootste twistpunt tijdens de regiezitting was het vrijgeven van de persoonsgegevens van de verdachten aan de advocaten van de nabestaanden. De rechter vindt de privacy van de verdachten zwaarder wegen.

De twee verdachten zaten, gekleed in politie-uniform, achter een scherm. Zij zijn alleen zichtbaar voor de rechtbank. Hun namen worden aangeduid met DH01 en DH02. Hun stemmen zijn vervormd en daarom moeilijk te verstaan. Ook de advocaten van de nabestaanden, Gerald Roethof en Richard Korver, de namen van de verdachten niet weten.

Jennifer Petrocthi, ex-vrouw van Mitch Henriquez en advocaat Richard Korver in gesprek met Pieter Hofmann

Nabestaanden van Mitch Henriquez arriveren bij de rechtbank met advocaat Gerald Roethof. Foto: Pieter Hofmann

Volgens de rechter worden de twee agenten ernstig bedreigd, net als drie andere agenten die niet worden vervolgd in deze zaak. Maar deze privacy, die volgens Roethof zelfs terreurverdachten en vermeende moordenaars nog niet krijgen, valt slecht bij de nabestaanden.

Er klinkt gemor op de publieke tribune. Advocaat Korver: “Die bedreigingen dateren van vorig jaar. Ik vraag me af hoe actueel die dreiging is.” Hij voegt er tijdens de zitting aan toe vermoedelijk informatie over een van de verdachten te hebben, maar kan die nu niet verifiëren.

Mitch Henriquez. Foto: Facebook

De inhoudelijke behandeling van de zaak begint 6 april. Er zijn vijf procesdagen voor uitgetrokken. De nabestaanden van Henriquez hadden liever de zaak aangehouden omdat er nog een procedure loopt om vervolging af te dwingen van drie andere agenten (DH03 tot en met 05). De rechter denkt dat de zaak daarmee tot een jaar vertraagd zou kunnen worden en houdt de zaak daarom niet nog langer aan.

De 42-jarige Arubaanse Henriquez kwam in de zomer van 2015 om door politiegeweld in het Haagse Zuiderpark. Twee van de vijf agenten die betrokken waren bij zijn aanhouding staan terecht voor zware mishandeling met de dood als gevolg.