Familie van Mitch Henriquez tijdens de mis op Aruba - foto: Ariën Rasmijn

Familie van Mitch Henriquez tijdens de mis op Aruba – foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD – De eerste publieke bijeenkomst voor Mitch Henriquez op Aruba is een mis in de St. Anna Kerk maandagavond. In tegenstelling tot het geweld eerder tijdens de demonstratie in Den Haag, verloopt alles rustig.

Aruba is verontwaardigd over het overlijden van Henriquez na zijn arrestatie in Den Haag dit weekend, gezien de vele reacties op sociale en in de gewone media. Tijdens de kerkdienst spreekt vooral het verdriet en praktische zaken zoals wat nu met de drie kinderen die alleen in Nederland zijn. Hun moeder is namelijk op Aruba, zij en Mitch hadden geruild zodat hij op Vaderdag met zijn kinderen in Nederland kon zijn.

Een bijdrage van Sharina Henriquez:

In de kerk zit ook zijn moeder, Maria Henriquez. Ze heeft meerdere kinderen, maar Mitch is haar enige zoon. Over het politiegeweld heeft zij het niet, voor haar is het vooral belangrijk dat ze haar zoon op Aruba kan begraven.

Andere familieleden vertellen dat het niet duidelijk is wanneer Mitch komt. Geld speelt ook een rol want het is duur om een lichaam over te laten vliegen. Daarnaast moet justitie nog een autopsie doen. Er wordt kort voor de mis over een gebroken strottenhoofd gesproken, maar de familie wil dit later niet hardop bevestigen.

Pas na de mis zijn er wat tekenen van een protest. Een kleine groep van 50 man verzamelt zich voor de kerk met kaarsen, onder wie ook parlementariërs die zojuist van de Staten komen. Daar stemde het parlement unaniem voor het sturen van een brief naar de Nederlandse regering met het verzoek voor een onafhankelijk onderzoek naar de dood van Henriquez.

De lokale en omstreden advocaat Edwina Henriquez houdt nog een betoog waarin ze zegt dat dit ‘al onze kinderen die in Nederland studeren’ ook kan gebeuren. De bijeenkomst eindigt vervolgens in een lang gebed.

Door Sharina Henriquez