Een demonstrant toont een portret van Mitch Henriquez - foto: Pieter Hofmann.

Een demonstrant toont een portret van Mitch Henriquez tijdens een protest in Den Haag in juli 2015 – archieffoto: Pieter Hofmann

DEN HAAG – Het Openbaar Ministerie (OM) gaat twee agenten vervolgen die betrokken waren bij de arrestatie van Mitch Henriquez in juni 2015. Bij deze arrestatie in het Haagse Zuiderpark overleed de 42-jarige Arubaan. Drie agenten worden niet vervolgd.

Het OM verdenkt de twee van doodslag, mishandeling met de dood tot gevolg dan wel dood door schuld. Volgens Gerald Roethof, een van de advocaten van de nabestaanden, heeft de familie ‘gemengde gevoelens’. “Mijn cliënten vinden dat alle vijf zich moeten verantwoorden voor de rechter.”

Pieter Hofmann in gesprek met Gerald Roethof en Jobine van ‘t Westeinde

Drie agenten vrijuit
Drie agenten in deze zaak worden niet vervolgd omdat hun handelingen volgens het OM zijn toegestaan bij een aanhouding. Jobine van ‘t Westeinde, persofficier van het OM: “Het is een complexe zaak omdat agenten geweld mogen gebruiken, hoewel dat aan regels is gebonden. Wij hebben per agent gekeken wat zij gedaan hebben. Zij hebben niet bewust bijgedragen aan het geweld van de twee agenten die we wel vervolgen.”

Roethof: “Dat is een discussiepunt. Zoals ik het dossier lees, kan ook het gewicht geleid hebben tot moeilijk ademhalen, zuurstoftekort en daarmee de dood.” De advocaat wil proberen de drie agenten die nu vrijuit gaan alsnog te vervolgen. Daarvoor moet hij een klacht indienen bij het Gerechtshof. Roethof denkt dat het juridisch haalbaar is, al komt het niet vaak voor dat het Hof hiertoe besluit.

Roethof: “De drie agenten hebben hun collega’s, die veel te gewelddadig bezig waren, niet gestopt. Omstanders riepen het, die zagen dat het niet goed ging, en getrainde agenten hebben het niet door? Agenten hebben de plicht burgers te beschermen, ook tegen collega’s die te ver gaan.”

Nekklem
Eén van de twee vervolgde agenten heeft er de omstreden nekklem gebruikt, een verwurgingstechniek die eigenlijk tot een snelle opgave van de arrestant moet leiden. De techniek kan levensgevaarlijk zijn en wordt niet geleerd in de politieopleiding.

De andere agent die vervolgd wordt, heeft Henriquez op zijn neus geslagen en pepperspray – tegen de regels – in zijn gezicht gesmeerd. Henriquez overleed door verstikking. Het geweld aan zijn hals en neus speelde een rol, evenals de pepperspray. De Arubaan had onder meer een gebroken strotklepje.

Aanhouding
De agenten legden onjuiste verklaringen af over het moment waarop Henriquez onwel werd. Toch worden ze niet vervolgd. “De term ‘onwel worden’ was heel ongelukkig. Voordat Henriquez het busje inging, is zijn hartslag nog gecheckt. In het busje is vast komen te staan dat hij geen hartslag had. Dat is toen vertaald naar: hij is in de bus onwel geworden. Wij hebben er onderzoek naar gedaan en hebben niet vast kunnen stellen dat ze bewust uit zijn geweest op het verhullen van de waarheid”, zegt Van het Westeinde.

Vervolg
Tegen de drie agenten die niet worden vervolgd, loopt een intern politieonderzoek. Ook als ze niet strafbaar zijn, kan er wel sprake zijn van plichtsverzuim. Het politieonderzoek moet medio oktober afgerond zijn.

Het is nog niet bekend wanneer de rechtszaak tegen de politieagenten plaatsvindt. Dat kan nog maanden duren.

Door Pieter Hofmann