De cast van Blood for Chocolate: FunX-presentatrice Shay Kreuger, acteur Anil Jagdewsing, theatermaker Ayrton Kirchner, zangeres Susan Malaika Bailey, theatermaker Ira Kip en danser Charlie Duran – foto: John Samson

ROTTERDAM – Naar aanleiding van de gewelddadige dood van Mitch Henriquez zijn Antilliaanse kunstenaars theater gaan maken. Zij vragen op de bühne meer aandacht voor  kwesties van politiegeweld en etnisch profileren in Nederland.

“Blood for Chocolate” is een ode aan Mitch Henriquez,  de Arubaan die in juni 2015 overleed toen de politie hem hardhandig aanpakte bij zijn aanhouding in Den Haag. Volgens regisseurs Raymi Sambo en Ira Kip, zouden mensen in Nederland in beweging moeten komen tegen gevallen van racisme en discriminatie bij de politie, en de Antilliaanse gemeenschap al helemaal.

John Samson maakte deze sfeeropname van de eerste voorstelling

 

De première van Blood for Chocolate trekt een volle zaal in het Maaspodium. De impact van sociale media, de persoonlijke verhalen en de dood van Henriquez komen duidelijk aan bod. De voorstelling maakt zichtbaar emoties los bij het publiek. Na afloop van de voorstelling, breekt dan ook een discussie los tussen het publiek en de regisseurs.

Het publiek vraagt zich af wat zij uiteindelijk kunnen doen tegen het etnisch profileren door de politie en het politiegeweld. Uit de vele reacties blijkt dat het publiek graag iets wil ondernemen, maar het gevoel van onmacht heerst. “Een klacht indienen bij de politie!”, roepen twee vrouwen uit het publiek. Voor hun werk hebben ze met de autoriteiten te maken. Maar daar heeft het publiek geen fiducie in.

Er is nog een voorstelling op 30 april in de Melkweg in Amsterdam.

Door John Samson