Foto: Pixabay

PHILIPSBURG / HILVERSUM – ‘De onrustige politieke situatie temidden van de verwoestingen door orkaan Irma, maakt de aanwezigheid van onafhankelijke media op Sint-Maarten belangrijker dan ooit’. Dat stelt de organisatie achter het benefietevenement ‘Nieuwspoort voor Sint-Maarten’.

Donderdag komen prominenten uit de wereld van de politiek, de media en de cultuur bij elkaar om afspraken te maken over hulp aan de media op het eiland. Door Irma is één krantenredactie totaal verwoest en worstelt de overgebleven krant op Sint-Maarten met een enorme daling aan advertentie-inkomsten. Ook andere media kampen met problemen.

Door Laura Bijnsdorp

“De Nederlandse overheid en andere organisaties helpen bij de wederopbouw van de getroffen eilanden, maar de lokale media maken geen onderdeel uit van dit steunprogramma. Daarom zijn zij aangewezen op particuliere initiatieven zoals het  benefietevenement donderdag in Nieuwspoort.

“We gaan geen pot met geld naar Sint-Maarten sturen, wel kennis”

“Sponsoring, donaties en kaartverkoop hebben tot nu toe 25.000 euro opgeleverd, maar we gaan geen pot met geld naar Sint-Maarten sturen, dat zou gek zijn”, vertelt evenement-woordvoerder Jan-Willem Wits.

“We hebben aan de lokale media gevraagd wat er nodig is en dat is kennis en kunde op niveau. Dus dat gaan we ook geven in de vorm van opleidingen, marketing lay-outs, workshops of door specialisten te sturen.”

Waakhondfunctie 
Dat kennis en kunde welkom zijn, bevestigen ook Sint-Maartense hoofdredacteuren Haar en De Windt. “We hebben meer gekwalificeerde journalisten nodig op het eiland, die werkelijk in staat zijn om verhalen met diepte in het nieuws te brengen”, zegt Haar. “Want als we dat niet hebben kan de media niet functioneren als een effectief mechanisme om bestuurlijke verantwoordingsplicht af te dwingen.”

Mediaschuw 
Iets anders waar alle media al jaren tegenaan lopen is het gebrek aan bereidheid om op Sint Maarten ‘on-the-record’ journalisten te woord te staan. Grace Blijden, die het ochtendprogramma bij PJD2 Radio presenteert, merkt het dagelijks. “Het lijkt wel alsof mensen bang zijn om te zeggen wat ze vinden, omdat men bang is voor de consequenties.”

“Het is een kleine gemeenschap, waardoor het moeilijk is om bepaalde nieuwsitems te onderzoeken en te verslaan. Niemand wil zijn buurman op de tenen trappen”, zegt Steve Cyrillean die de nieuwsgaring voor PJD2 Radio doet.

Het benefietevenement ‘Nieuwspoort voor Sint-Maarten’ is op donderdag 9 november vanaf 17.00 in Den Haag. NTR Caribische Netwerk is er ook bij.