Foto: Ajay Rawtani

WILLEMSTAD – Ondernemers op Sint-Maarten beseffen langzamerhand de omvang en de ernst van de schade aan gebouwen en aan de infrastructuur na orkaan Irma. Op het grootste deel van het eiland heerst nog de noodsituatie. Op veel plaatsen moet de water- en elektravoorziening nog op gang komen.

De overheid is begonnen met de schoonmaak- en wederopbouwteams op te richten. De zakenwereld betreurt vooral de extra schade door plunderaars. Ajay Rawtan, IT en Operation Manager van Divico Distributors in Cole Bay: “Tot op zekere hoogte kan ik de behoefte aan water en voedsel begrijpen, maar hoe rechtvaardig je het plunderen van elektronica- en andere winkels waar geen levensmiddelen verkocht worden, waar plunderaars muzieksystemen en flatscreen tv’s meenemen?”

Hij vervolgt: “De infrastructuur op het eiland is tientallen jaren achter geraakt. Wat valt er te zien op die meegenomen tv? Geen stroom, geen communicatie, geen dak boven hun hoofd, ik begrijp het niet.”

Antonio Gosilio middenin de ravage op Sint-Maarten.

Angst
Antonio Gosilio, eigenaar van Incredible Nutriton & More in Simpson Bay, is ook geschokt. “We moeten meer politie en militaire aanwezigheid hebben om de situatie te normaliseren. Er een avondklok maar toch zijn de mensen bang in hun huis in het donker. Na een week is de toestand dermate nijpend geworden dat sommige mensen ’s nachts de straat opgaan om te kijken of ze iets van hun spullen kunnen vinden.”

Neil Henderson, eigenaar van Henderson International, een grote verzekeringsmaatschappij, werkt onafgebroken om alle aanvragen te behandelen sinds orkaan Irma het eiland verwoestte. Hij schat de totale materiële schade voorzichtig op 2 à 3 miljard gulden.

Foto: Ajay Rawtan

Volgens Henderson is de eerste prioriteit het opruimen van de puinhopen en de wateren en lagunes in het bijzonder, om problemen met hygiëne te voorkomen. Hij raadt cliënten van verzekeringsmaatschappijen aan foto’s van hun eigendom te nemen vóór ze opruimen, om onenigheid over hun bezittingen te voorkomen.

Premies
Henderson zegt dat de economie van Sint-Maarten en de werkgelegenheid al een tijd onder druk stonden. Hij is bang dat veel mensen hun premie niet konden betalen en daarom niet verzekerd zijn “Het verlies van onverzekerde zaken zal een groot probleem worden, want de meeste huizen zijn onbewoonbaar geworden. Dit zal de sociale rust verergeren”, vreest hij.