Foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD – Aruba stuurt in totaal 93 leden van verschillende overheids- en hulpdiensten naar Sint-Maarten om hulp te bieden na orkaan Irma. Dit maakte premier Mike Eman vrijdag bekend tijdens een persbriefing. Ook wordt een nationale inzamelingsactie georganiseerd om geld en goederen in te zamelen.

Ariën Rasmijn in gesprek met premier Mike Eman

In totaal gaat het om twintig politieagenten, negentien brandweerlieden, negentien stuks medisch personeel, achttien werknemers van de Dienst Openbare Werken en zeventien mensen van het Rode Kruis. Vanuit Aruba waren al leden van Arumil en mariniers uit de kazerne te Savaneta en een kleine verkenningsteam van het Rode Kruis naar Sint-Maarten vertrokken voor de komst van Irma.

Premier Eman verklaart dat hij al voordat orkaan Irma Sint-Maarten bereikte met de lokale hulpdiensten heeft overlegd over hoe hulp geboden kan worden. Dit heeft Eman met de premier van Sint-Maarten te hebben besproken. Ook heeft Eman met zijn collega op Curaçao gesproken over een mogelijk bezoek aan Sint-Maarten.

Schade
Rode Kruis-manager Indra Perreira zegt dat het belangrijk is om eerst te wachten totdat orkaan José langs de bovenwindse eilanden is geweest. Dan pas kan de volledige schade worden opgenomen. Een nationale inzamelingsactie wordt op dit moment georganiseerd voor volgende week. Vooral water en etenswaren zijn hard nodig op Sint-Maarten”, aldus Perreira.

De Rode Kruis-manager bevestigt dat de verkennersgroep, bestaande uit drie man, in een ‘erg gespannen situatie’ vastzat in het gebouw van het Rode Kruis in Sint-Maarten op het moment dat Irma over het eiland trok. Daar zouden ze zelfs zijn belaagd door de lokale bevolking. Inmiddels is het drietal ondergebracht in een steunpunt van de Koninklijke Marine en helpen ze met het opzetten van opvangplaatsen.

Radio-amateurs
Net als Perreira verklaart Rino Hermans, directeur van Bureau Rampenbestrijding, dat zij veel verzoeken binnenkrijgen van mensen op Aruba die contact zoeken met familie op Sint-Maarten. Vooralsnog wordt op vaste tijdstippen via de marine en met hulp van radio-amateurs contact gemaakt. Het weer opzetten van de telecommunicatie op het eiland is pas vandaag begonnen en verloopt traag. Hermans hoopt dat orkaan José dat proces niet bemoeilijkt.