Foto: Twitter

HILVERSUM – Het Rode Kruis in Nederland opent giro 5125 voor noodhulp na de verwoestende orkaan Irma. De Caribische rijksdelen en andere eilanden zijn zwaar getroffen door de orkaan. “Snelle hulp is van levensbelang.”

Zelfs de stevigste panden in het Franse gedeelte van Sint-Maarten hebben orkaan Irma niet doorstaan, zegt de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb tegen Franse media. Het gaat om gebouwen zoals het hoofdkwartier van de politie en een kazerne.

De telefoonverbindingen op Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius liggen eruit. De redactie van NTR/Caribisch Netwerk probeert tevergeefs via Nederland en verschillende eilanden in contact te komen met onze correspondenten en inwoners.

Rode Kruis start met geld inzamelen
Het geld wat er in Nederland wordt ingezameld is bedoeld voor medische hulp, voedsel en opvangplaatsen aan de Caribische eilanden, waaronder Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius. Volgens een eerste schatting loopt de schade in de vele miljoenen.

,,De komende dagen wordt de hulpverlening nog lastig, er wordt veel regen verwacht en er is daardoor een grote kans op landverschuivingen. Ook is er voor komend weekend nóg een tropische storm voorspeld”, zegt Marion van der Reijden van het Nederlandse Rode Kruis.

Veiligheid
De hulporganisatie heeft een veiligheidscheck geopend voor Sint-Maarten, Sint-Eustatius en Saba. Via www.ikbenveilig.nl kunnen inwoners laten weten dat zij veilig zijn. Familieleden en vrienden kunnen op die manier via specifieke persoonsgegevens checken of iemand veilig is. Het is de eerste keer dat deze site wordt gebruikt tijdens een ramp op Caribische rijksdelen.

Geplaatst door Cyriel Pfennings – Richardson op woensdag 6 september 2017