Foto: John Samson

DEN HAAG – De situatie op Sint-Maarten is iets veiliger geworden voor burgers. Dat zegt generaal-majoor Richard Oppelaar van Defensie tijdens een persconferentie dinsdag in Den Haag. 


Generaal-majoor Richard Oppelaar

Zeshonderd militairen
Er zijn vanaf dinsdag in totaal ongeveer zeshonderd militairen op Sint-Maarten. Zij helpen het lokale gezag met het handhaven van de openbare orde en veiligheid. De afgelopen dagen zijn er meldingen gemaakt van plunderingen. Volgens Defensie zijn er arrestaties verricht, maar hoeveel kon generaal-majoor Oppelaar dinsdag niet zeggen. Oppelaar kon ook nog geen indicatie geven over hoe lang Defensie verwacht op het eiland zullen blijven.

Op sociale media klinkt kritiek op de hulpverlening vanuit Nederland. De generaal-majoor zegt daar begrip voor te hebben en verzekert dat Defensie haar best doet. “We begrijpen de frustratie, maar er wordt alles aan gedaan.”

Een derde huizen verwoest
91 procent van de huizen op Sint-Maarten is beschadigd door orkaan Irma. Uit een inventarisatie van het Rode Kruis en TNO blijkt bovendien dat een derde van de huizen op het eiland totaal is verwoest.

Wederopbouw

Dinsdag is een delegatie van Rijksambtenaren op Sint-Maarten aangekomen om te beginnen met het plan voor de wederopbouw van het eiland. Het team van experts van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zal dat in samenwerking met lokale experts doen, verzekert oud-commandant van de Koninklijke Marechaussee, Hans Leijtens. Hij is namens Nederland belast met de wederopbouw van Sint-Maarten en de twee Caribische gemeenten Saba en Sint-Eustatius.

750 mensen geëvacueerd
Inmiddels zijn er 750 mensen van Sint-Maarten geëvacueerd, aldus generaal-majoor Oppelaar. In de komende dagen zullen meer evacuatie plaatsvinden, met name via een luchtbrug tussen Sint-Maarten en Curaçao.