Foto: Hazel Durand

THE BOTTOM – De totale vernieling op Sint-Maarten heeft ook zijn weerslag op Saba, omdat Sint-Maarten de belangrijkste verbinding vormt tussen Saba en de rest van de bewoonde wereld. Op dit ogenblik hebben de supermarkten op Saba genoeg voorraad.

Bewoners zijn ongerust over de komende periode, want het is niet zeker wanneer er weer vrachtleveringen kunnen plaatsvinden vanuit Sint-Maarten. “Om dat risico wat te verminderen zullen vissers, zo gauw het weer het toelaat, weer aan de slag mogen”, zegt gezaghebber Jonathan Johnson.

Omdat bovendien het vliegveld van Sint-Maarten, Princess Juliana International Airport, in puin ligt, is het vliegen van en naar Saba ook beperkt. Ook de belangrijkste ferry van Saba, de Dawn II, is tijdens de orkaan beschadigd.

Het telefoonverkeer is nog steeds beperkt. Telefoonproviders op Sint-Maarten hebben moeilijkheden omdat hun belangrijkste masten beschadigd zijn. Telcel gebruikers hadden gedurende de orkaan normaal bereik, maar UTS gebruikers hebben nog geen verbinding.

Hulp uit Nederland
Diverse woningen zijn beschadigd en er wordt geëvalueerd wat voor middelen er dringend nodig zijn. Er wordt een inventarislijst opgestuurd naar de diverse ministeries in Nederland waaraan hulp gevraagd wordt.

“Het Bestuurscollege heeft regelmatig contact met de Nederlandse overheid. Alles wat veroorzaakt is door het langskomen van de orkaan Irma wordt daar gemeld”, aldus de gezaghebber

Koning Willem-Alexander wordt op zondag op Curaçao verwacht en van daar uit wordt bepaald wanneer het veilig is om de SSS eilanden de komende week te bezoeken. Curaçao helpt met de coördinatie van een militaire operatie om voorraden te leveren aan zo’n 40.000 mensen op Sint-Maarten.

Volgens Johnson wordt wat betreft de voedselvoorziening “onderzocht of er alternatieve bestemmingen zijn waar voedsel vandaan kan komen. Wij moeten ook hulp zoeken om flessen water naar het eiland te krijgen.”