Foto: NTR

HILVERSUM – Een groep Sint-Maartenaren in Nederland heeft donderdag een plan gelanceerd voor hulp op de lange termijn aan Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius. Met ‘Rebuild SXM’ wil deze groep zich focussen op de wederopbouw van de eilanden. 

Het gaat de Sint-Maartenaren Cyriel Pfennings en John Sandiford om onder andere ‘financiële steun’ aan slachtoffers die dat na de noodhulp, van onder andere de overheid en het Rode Kruis, het later hard nodig hebben. “We willen de wederopbouw van Sint-Maarten een steuntje in de rug geven.” Op dit moment lopen er kleine initiatieven die noodhulp inzamelen. De website is rebuildSXM.com.

Vanuit de redactie in Hilversum met Sint-Maartenaren over de nasleep van orkaan Irma en hun initiatief om hulp te verlenen

Geplaatst door Caribisch Netwerk op donderdag 7 september 2017

Contact met familie
Tijdens een live interview vertelden de initiatiefnemers dat de gemeenschap in Nederland ‘behoorlijk geschokt is’ en ‘last van zenuwen heeft’ door het gebrek aan informatie vanuit de eilanden. “Veel vrienden hebben nog niet van hun eigen familie gehoord”, vertelt John Sandiford uit Eindhoven.

De groep probeert nu ook om andere eilandgenoten in Nederland te helpen. “We proberen zoveel mogelijk via social media informatie te delen en mensen te vragen om in contact te komen. We vragen ook mensen in bepaalde gebieden bijvoorbeeld: mijn tante is jouw overbuurvrouw, kun je niet tenminste een foto maken en dat opsturen als je contact hebt?”