AMSTERDAM – “Iedere keer als ik mijn familie en vrienden spreek kan het de laatste keer zijn.” Mel (28) uit Amsterdam maakt zich door orkaan Irma ernstige zorgen over het welzijn van zijn familie en vrienden op zijn geboorte-eiland Sint-Maarten.

Irma geldt inmiddels als een orkaan van de categorie vijf. Dat is een van de zwaarste categorieën met mogelijk windstoten van boven de 250 kilometer per uur. Naar verwachting zal zij vannacht (Nederlandse tijd) Sint-Maarten en de nabijgelegen eilanden Saba en Sint-Eustatius treffen.

Een reportage door Natasja Gibbs

Machteloosheid
Op social media regent het bezorgde berichten en steunbetuigingen van Antillianen in Nederland. “Vooral de machteloosheid is zwaar”, vertelt de 26-jarige Nataly. Zij studeert Rechten in Groningen, maar bijna haar hele familie woont op Saba.

 “Toen ik dinsdag met opa en oma belde, hadden ze niet eens door dat er een orkaan hun kant op kwam. Ze zeiden dat ze het waren vergeten. Misschien ook wel expres, want mijn opa wilde zijn huis niet verlaten. Ze zijn boven de 90 en wonen helemaal alleen in een traditioneel houten huis. Die gedachte maakt mij ongerust. Gelukkig heb ik ze over kunnen halen om toch naar mijn tante te gaan. Die heeft een huis van beton.”

De hele nacht appen
Urisha (23) uit Rotterdam appt en belt om de haverklap met haar familie op Sint-Eustatius. “Ik blijf vannacht gewoon appen tot het niet meer kan.”

Zij maakt zich vooral zorgen over het gebied bij de kust van Sint-Eustatius. “Daar zit de haven en de energiecentrale.  Als ik er aan denk dan moet ik al huilen. De golven kunnen wel tien meter hoog worden. Je ziet gewoon rotsen naar de zee rollen. Ik wil er niet eens aan denken.”