WILLEMSTAD – Verwacht wordt dat, tussen nu en 2100, de zeespiegel in de Caraïben stijgt met op z’n minst 1 en hoogstens 6 meter. Dat blijkt uit een onderzoek van United Nations Global Development Program. Volgens Albert Martis, directeur van de Meteorologische Dienst dringt de tijd om maatregelen te nemen.

Curaçao ligt niet in de orkaanzone, maar dat betekent zeker niet dat het eiland veilig is voor weersomstandigheden. “Een orkaan zorgt voor hogere golfslag. Als de zeespiegel 20 à 30 centimeter stijgt, wordt de Curaçaose kust gewoon weggespoeld.”


Door Elisa Koek

Woestijngebied
Het gevaar zit het niet alleen in golfslag. Martis verwacht dat het eiland over tientallen jaren veranderd is in een woestijngebied. “De gemiddelden zullen niet veranderen, maar alles wordt extremer. De regen die normaal in weken valt, valt dan bijvoorbeeld in een paar dagen. Of zelfs een paar uur.”

Omdat regen in één keer valt, kan de grond het water niet goed opnemen en zakt het water niet diep genoeg. Bovendien is de grond snel verzadigd. Dit zorgt voor de bekende overstromingen, maar ook voor droge grond waarop weinig meer kan groeien. “Doordat het grondwaterpeil daalt en het zeewater stijgt, kan het zeewater gemakkelijker doordringen waardoor er meer zout en brak water komt. Planten, zelfs palmbomen, sterven dan.”

‘De kust loopt gevaar’
Uit metingen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) blijkt dat dat de zeespiegel in het Caribisch gebied tussen 1993 en 2010 gemiddeld steeg met 1.5 millimeter per jaar. Het grootste probleem zit hem in de golven. Geofysicus Tad Pfeffer, verbonden aan de Universiteit van Colorado stelt dat de meeste eilanden in het Caribisch Gebied binnen vijftien jaar diep in de problemen komen. “In Guyana zien we nu al dat historische delen onder de zeespiegel zijn komen te staan, maar dit zal uiteindelijk op alle eilanden gebeuren.”

Op Curaçao loopt de historische binnenstad groot gevaar. “In Pietermaai begint dit al problemen op te leveren”, zegt Martis. Hij stelt dat watermanagement een ‘must’ is op Curaçao. Op Curaçao een commissie aangesteld om maatregelen te nemen om het eiland te beschermen. “We doen nu een pilot om per gebied te onderzoeken wat een oplossing kan zijn. Ook meten we sinds 2013 hoeveel de zeespiegel stijgt: in 2018 hebben we hier een beeld van.”

Mangroven als redmiddel
Kustversterking door dijken kan een rol gaan spelen voor Curaçao, maar momenteel zijn de pijlen gericht op natuurlijke versterking door mangroven. “Mangroven breken de golven dus bieden een goede oplossing. De kust bij Holiday Inn is daarom nu bijvoorbeeld beschermd: de mangroven mogen daar niet meer weg. Dit zal uiteindelijk op veel meer plekken moeten gebeuren”, aldus Martis.