Foto: Janita Monna

WILLEMSTAD – Meer orkanen, overstromingen en een grote afname van koraal. De gevolgen van klimaatverandering op Curaçao worden steeds merkbaarder. De Zuidkust, waar veel stranden en ook de historische binnenstad ligt, loopt een groot risico, maar ook de onderwaterwereld heeft flink te lijden.

Volgens Albert Martis, directeur van de Meteorologische Dienst Curaçao, dringt de tijd om maatregelen te nemen. Kajakker Ryan de Jong heeft het heft al in eigen handen genomen:

Tekst gaat verder onder de video
Door Elisa Koek

Een team van marinebiologen van het Netherlands Initiative Changing Oceans (NICO) doet momenteel onderzoek naar koralen, blauwalgen en voedingsstoffen in oceaanstromingen rondom de Caribische eilanden. Door de stijging van de zeespiegel en de stijging van de temperatuur van het water, krijgen ander soort organismes kansen.

“Een duidelijk gevolg hiervan zijn matten van micro-organismes die we tegenkomen op grote diepte”, legt expeditieleider Fleur van Duyl uit.

Blauwalg
De matten worden ook wel blauwalg genoemd, omdat men vroeger dacht dat het alg was, en zijn zeker geen positief nieuws. “De matten geven giftige stoffen af wat natuurlijk slecht is voor koraal en vissen. Ook kunnen de matten uiteindelijk loslaten en op het strand terechtkomen. De giftige stoffen zijn ook voor mensen niet goed.”

Fleur van Duyl over het ontstaan van de algenmatten

Van Duyl vertelt dat vermoed wordt dat de matten ontstaan door enerzijds het lekken van voedingsstoffen vanuit de eilanden en anderzijds de verhoogde temperatuur. Met voedingsstoffen doelt zij op afval en zoetwater dat de zee invloeit. “Dit voedt de algen waardoor ze kunnen groeien.”

Veel concurrentie voor koraal
De concurrentie voor koraal op de zeebodem is met de komst van algen flink toegenomen. “De algen doen het alleen maar beter. We zien dus al een afname in koraal.” De laatste 40 jaar is de bedekking al sterk afgenomen: van 40 à 50 procent bedekking, is nu nog maar 10 procent van de bodem rond Curaçao en Bonaire bedekt met koraal.

“De laatste jaren is dit wel stabiel, maar de kansen voor de groei van koraal moeten worden vergroot”, gaat Van Duyl verder. “Hierbij moet je denken aan het beperken van afvalstoffen vanuit de eilanden door afvalwaterzuivering en minder zoetwater  dat ze zee instroomt, want ook dat speelt een grote rol.”

Koraal kan verdwijnen
Toch lijken organismen zich ook aan te passen aan de veranderingen. “Dat is positief, maar toch ziet de toekomst er niet positief uit. Het kan zijn dat het koraal niet meer toeneemt en zelfs verdwijnt.”