Sarah Wescot-Williams foto: Jamila Baaziz

Sarah Wescot-Williams
foto: Jamila Baaziz

PHILIPSBURG – “Wow, is dit wat ons te wachten staat in de toekomst door onze kleinschaligheid en lage geografische ligging?” Zo luidde de reactie van minister-president Sarah Wescot-Williams vandaag op de inhoud van het zojuist verschenen klimaatveranderingsrapport van de Natuurstichting.

 
Het rapport gaat grotendeels over de gevolgen van klimaatverandering en de rijzende zeespiegel voor lokale ecosystemen, maar het beschrijft ook hoe een groot deel van de infrastructuur binnen twintig tot vijftig jaar onder water dreigt te verdwijnen.

 
Philipsburg, de luchthaven, de cruise faciliteiten in de haven, alle stranden en een groot deel van laag liggende gebieden worden met overstroming bedreigd.

 
De minister-president sprak haar waardering uit voor het rapport. “De afgelopen maanden heb ik twee zaken onder de aandacht gebracht die naar mijn mening uiterst belangrijk zijn Sint Maarten.” Het eerste onderwerp is duurzame ontwikkeling, het tweede klimaatverandering.

 
Barack Obama
Wescot-Williams herhaalde een uitspraak van de Amerikaanse president Barack Obama, die vorige week zei dat klimaatverandering niet iets is voor de verre toekomst. “Een belangrijke eerste stap, zij het een kleintje, is het erkennen dat de effecten van klimaatverandering nu al zichtbaar zijn,” zei Wescot-Williams. “We moeten met voorstellen komen om ze zoveel mogelijk te beperken.”

 
Door Hilbert Haar