Claudius en Maria Buncamper komen aan bij de rechtbank. Foto Today / Milton Pieters

Claudius en Maria Buncamper komen aan bij de rechtbank voor een pro forma zitting in februari. Archieffoto Today / Milton Pieters

PHILIPSBURG – De voormalige minister van Volksgezondheid, Sociale Zaken en Arbeid Maria Buncamper-Molanus staat vandaag voor de rechter, samen met haar man Claudius, notaris Francis Gijsbertha en twee anderen.

De hoofspelers in deze zaak, de Buncampers, verwierven in april 2008 een stuk grond in erfpacht waarvoor de erfpachtcanon ongeveer 10.000 dollar per jaar bedroeg. Tien maanden later verkochten ze het economisch eigendom van dit land voor 3 miljoen dollar aan het nepbedrijf Eco-Green NV, waarvan Oniel Walters, een gepensioneerde werknemer van Publieke Werken (waar Claudius Buncamper de scepter zwaaide), ‘directeur’ was.

 

Zware druk
Het bedrijf werd opgericht op 16 december 2008, drie dagen voor de miljoenen transfer die door notaris Gijsbertha in een notariële akte werd vastgelegd. Walters en Gijsbertha staan morgen ook voor de rechter.

Buncamper-Molanus moest onder zware publieke en politieke druk aftreden als minister in 2010, nadat de zaak in de openbaarheid werd gebracht. Het Openbaar Ministerie toonde aanvankelijk wel belangstelling voor de affaire, maar schoof een mogelijk onderzoek steeds voor zich uit. Hogere prioriteiten en een gebrek aan financiële onderzoek expertise waren de voornaamste redenen om de zaak te laten liggen.

Daar kwam verandering in toen Buncamper-Molanus zich vorig jaar kandidaat stelde in de parlementsverkiezingen voor de Verenigde Volkspartij. Zij stapte naar de rechter met een verzoek een streep te trekken onder de affaire, maar de rechtbank gaf het OM nog drie maanden de tijd om een eventueel onderzoek af te ronden. Dat gebeurde en de huidige rechtszaak is hiervan het resultaat.

De aanklachten zijn al in februari tijdens een pro forma zitting openbaar geworden. Hieruit blijkt dat de Buncampers de aandeelhouders zijn van Eco-Green en dat ze derhalve het economische eigendom van het land aan zichzelf verkochten.

Criminele organisatie
De Buncampers worden nu beschuldigd van valsheid in geschrifte, belastingfraude en lidmaatschap van een criminele organisatie. De notaris, Eco-Green directeur Walters en Ivan Havertong, directeur van het bouwmaterialenbedrijf SBS dat de grond in gebruikt heeft, worden allen beschuldigd van valsheid in geschrifte en lidmaatschap van een criminele organisatie. Het doel van deze organisatie was volgens het OM onder meer het vernietigen van bewijsmateriaal.

Bizarre constructies
Het Eco-Green schandaal kent een aantal bizarre constructies. De Buncampers kregen de erfpachtgrond in handen in april 2008 van het bestuurscollege waarvan Maria Buncamper-Molanus deel uitmaakte.

 
Op 16 december van dat jaar richtten ze Eco-Green op en maakten Oniel Walters directeur. Drie dagen later gebeurden er verschillende dingen tegelijk. De Buncampers verkochten het economische eigendom voor 3 miljoen dollar aan Eco-Green. Dit nepbedrijf sloot op dezelfde dag een commercieel lease-contract met het bouwmaterialenbedrijf SBS. Verder werd op die dag een hypotheekakte valselijk opgemaakt die een lening van 2 miljoen dollar garandeert.

Aandeelhouderschap
Op 19 mei 2013 tenslotte, lang nadat de Eco Green deal publiek was geworden, lieten de Buncampers een verkoopakte opmaken voor de verkoop van de erfpacht voor een bedrag van 345.000 dollar. Het aandeelhouderschap van de Buncampers in Eco-Green blijkt uit de beschuldiging dat zij beiden te lage opgaven hebben gedaan voor de winstbelasting van dit bedrijf. De Buncampers worden ook beschuldigd van het doen van incorrecte opgaven voor de inkomstenbelasting.

Door Hilbert Haar