Maria Buncamper-Molanus - foto DCOMM

Maria Buncamper-Molanus – foto DCOMM

PHILIPSBURG – Voormalig minister van Volksgezondheid Maria Buncamper-Molanus wil via de rechter duidelijkheid afdwingen over een mogelijke strafrechtelijke vervolging. Advocaat-Generaal Taco Stein bevestigde gisteren het bestaan van een petitie van die strekking, maar gaf geen commentaar omdat de zaak onder de rechter is.

 
Buncamper-Molanus zei dinsdag dat zij kandidaat is voor Theo Heyliger’s Verenigde Volkspartij (UP) bij de verkiezingen op 29 augustus. Een terugkeer naar de Democratische Partij waar zij haar politieke carrière begon bleek onmogelijk. De DP lijfde oud-SHTA voorzitter Emil Lee in als kandidaat; die stelde als voorwaarde dat er geen kandidaten met integriteitsproblemen op de lijst mochten.

 
Buncamper-Molanus moest in 2010 aftreden als minister. Dit gebeurde nadat de Engelstalige krant Today had onthuld hoe zij in 2008 samen met haar man Claudius de economische eigendom van erfpachtgrond die de overheid haar acht maanden eerder had gegeven, voor drie miljoen dollar aan het nepbedrijf Eco Green NV had verkocht.

 
Wantrouwen
In 2008 verdween Buncamper-Molanus tijdelijk van het politieke toneel na een motie van wantrouwen, omdat haar stichting The Sky is the Limit een donatie had gekregen van 25.000 dollar van het overheidstelecommunicatiebedrijf TelEm. Haar man zat in de Raad van Commissarissen.

 
Gesjoemel
Het OM heeft herhaaldelijk aangegeven een strafrechtelijk onderzoek te willen doen naar het gesjoemel met erfpachtgrond, maar is er nooit aan toegekomen de ex-minister tot verdachte te bestempelen. Hoofdofficier Rick Noordhoek zei in april dat het OM er niet aan toe was een streep onder de zaak te zetten.

 
Buncamper-Molanus wil nu duidelijkheid verkrijgen via de rechter. Haar advocaat Jairo Bloem was onbereikbaar voor commentaar.

 
Door Hilbert Haar