Ronald Bandell - foto: Hilbert Haar

Ronald Bandell – foto: Hilbert Haar

PHILIPSBURG – Politici in Den Haag negeren bewust informatie over St. Maarten. Het besluit om het boek over de schuldsanering definitief te sluiten is eenzijdig genomen. Dat zegt Ronald Bandell, voorzitter van de Voortgangscommissie Sint Maarten.

Bandell houdt de ontwikkeling van de plannen van aanpak in het land in de gaten. Hij was recent op het eiland voor de presentatie van het rapport van de visitatiecommissie voor het politiekorps.


 
De voormalige burgemeester van Dordrecht zegt dat St. Maartense ambtenaren en leden van de regering openstaan voor de leden van de Voortgangscommissie, al sinds de oprichting van de commissie in juli 2010.

“De wil is aanwezig om het verschil te maken tussen het voormalig eilandgebied dat zuchtte onder Willemstad en het land St. Maarten”, zegt Bandell. Hij voegt eraan toe dat St. Maarten tijd nodig heeft om zich te ontwikkelen. “In Nederlands zijn we begonnen in 1572. Je kunt niet verwachten dat alles hier binnen drie jaar op rolletjes loopt.”

Kritiek
Soms is er harde kritiek te horen vanuit Den Haag. Bandell: “Dat vind ik af en toe onredelijk. Een plant groeit niet harder door aan de bladeren te trekken.”

Den Haag heeft een informatieachterstand over wat zich in St. Maarten afspeelt. Dat ziet Bandell: “Dat is waar. In ons laatste rapport aan minister Plasterk en minister-president Wescot-Williams hebben we bijvoorbeeld gewezen op het integriteitsprogramma van de regering. Onder leiding van de minister-president is dat uitgerold over de hele overheid met steun van het Integriteits Bureau Amsterdam. Dat is een heel goed initiatief, al betekent het natuurlijk niet dat alle deelnemers ook onmiddellijk integer zijn. Dit programma moet in Den Haag bekend zijn, toch komen ze dan met opmerkingen alsof de regering geen aandacht besteedt aan integriteit. Dat is onterecht.”

Positief
Bandell is zeer te spreken over de voortgang op het gebied van immigratie. “Daar kijkt de commissie helemaal niet meer naar.” Ook is hij positief over de 
plannen van justitieminister Dennis Richardson. Richardson wil twee verdiepingen bovenop de bestaande Pointe Blanche gevangenis bouwen en een aparte faciliteit voor jongeren.

Dat St. Maarten kampt met een cellentekort en een gebrek aan faciliteiten voor jeugdige delinquenten is volgens Bandell een erfenis van de Nederlandse Antillen. “Dit had allemaal geregeld moeten worden onder het regiem van de Nederlandse Antillen”, geeft hij toe.

Er is ook nog wel het een en ander op te merken. Bandell: “Soms horen we een beetje te snel dat er geen geld is om plannen van aanpak uit te voeren. Het besef dat het gedaan moet worden is er, en dat stellen we op prijs. We willen best luisteren als de regering andere oplossingen voor ogen heeft. We staan open voor alternatieve oplossingen, als het maar in overleg gebeurt.”

St. Maarten’s financiële positie valt buiten het aandachtsgebied van de Voortgangscommissie, maar het is wel een bron van zorg, zegt Bandell. “De afwikkeling van de schuldsanering is een zwak punt dat zijn sporen nalaat. Het besluit om het boek dicht te doen is eenzijdig genomen door Nederland.

Minister van Financiën Maarten Hassink geeft dit nu aandacht. Waarom heeft St. Maarten niet beter geprofiteerd van de schuldsanering? Omdat het boek dicht is. Dat is geen echte reden en over deze beslissing heerst veel ontevredenheid. Mensen hier zien dat niet als een fatsoenlijk einde.”

Door: Hilbert Haar