Sarah Wescot-Williams

Sarah Wescot-Williams

PHILIPSBURG – De instructie van de Rijksministerraad aan gouverneur Eugène Holiday om opdracht te geven tot een onafhankelijk integriteitsonderzoek in St. Maarten, heeft de positie van de gouverneur gecompromitteerd. Dat zegt minister-president Sarah Wescot-Williams in een reactie op de beslissing van de Rijksministerraad.

 
Minister Ronald Plasterk (Koninkrijksrelaties) heeft een aanbod van St. Maarten om een integriteitsonderzoek uit te voeren, op basis van een gezamenlijke overeenkomst, volgens Wescot-Williams ‘consequent van de hand gewezen’. “Hij stond erop om het instrument van het koninklijk besluit te misbruiken en de positie van de gouverneur te compromitteren.”

 
De regering heeft herhaaldelijk bezwaar gemaakt tegen het gebruik van artikel 43 uit het Koninkrijk statuut. Daar was geen grond voor, verklaarde Wescot-Williams. “Als die er wel was geweest dan had de koninkrijksregering het instrument van een algemene rijksmaatregel van bestuur moeten gebruiken.”

 
Transparency International
Wescot-Williams zei dat ze geen problemen heeft met het integriteitsonderzoek op zich en dat haar regering heeft aangeboden om in gezamenlijk overleg zo’n onderzoek te laten uitvoeren door ‘respectabele persoonlijkheden in het koninkrijk.’ Zo’n onderzoek zou dan komen bovenop een onderzoek door analysebureau Transparency International (TI).

 
De minister-president zei dat de ministerraad de overeenkomst met TI afgelopen dinsdag heeft goedgekeurd. Het is onduidelijk of hiermee vaststaat dat TI het onderzoek ook gaat doen.

 
Door Hilbert Haar