Frans Richardson  - foto: Today / Leo Brown

Frans Richardson – foto: Today / Leo Brown

PHILIPSBURG – Frans Richardson, de één-zetel Verenigd St. Maarten partij in het parlement, heeft zich aangesloten bij de coalitie die wordt geleid door Theo Heyliger’s Verenigde Volkspartij (UP) met steun van de onafhankelijke parlementariërs Cornelius de Weever en Leona Marlin-Romeo. De coalitie kan nu rekenen op de steun van tien zetels in het vijftien zetels tellende parlement.

Richardson’s beslissing is een opluchting voor UP-leider Heyliger die in een lastig parket verzeild was geraakt na de veroordeling van zijn fractielid Silvio Matser voor belastingontduiking.

Formeel hoeft Matser niet weg, maar omdat integriteit nu zo’n vooraanstaande rol speelt en ook van invloed is op de verhouding met Nederland, wordt uitgekeken naar de manier waarop Heyliger dit gaat oplossen.

De gemakkelijkste oplossing is Matser uit de fractie zetten. Hierdoor zou de nieuwe coalitie nog altijd een 9-6 meerderheid behouden. Indien Matser onverhoeds zijn zetel toch teruggeeft dan komt de van georganiseerde misdaad verdachte Maria Buncamper-Molanus op zijn stoel te zitten.

Onzeker
Frans Richardson heeft zeggenschap over het ministerie van Justitie gekregen in ruil voor zijn steun, die overigens niet bij iedereen in zijn partij in goede aarde is gevallen. Of Dennis Richardson door deze ontwikkelingen aanblijft als minister van Justitie is op dit moment onzeker.

Door Hilbert Haar