Maria Buncamper-Molanus - foto DCOMM

Maria Buncamper-Molanus – foto DCOMM

PHILIPSBURG – Het Gerecht in Eerste Aanleg is woensdag niet toegekomen aan de inhoudelijke behandeling van het strafproces tegen voormalig minister van Volksgezondheid, Sociale Zaken en Arbeid Maria Buncamper-Molanus, haar echtgenoot Claudius, gepensioneerd notaris Francis Gijsbertha and twee anderen. De zaak staat nu op de rol voor 9 en 10 september.

Het Openbaar Ministerie bracht nieuwe aanklachten uit tegen de Buncampers en tegen Ivan Havertong, directeur van het bouwmaterialenbedrijf SBS voor witwassen. Het OM beschuldigt het drietal van betrokkenheid bij het witwassen van een claim van Eco-Green op SBS voor een bedrag van 1.3 miljoen dollar, 245 aandelen van het bedrijf Concrete Mix en een contant bedrag van 1.1 miljoen dollar.

Nepbedrijf
Er was tijdens de korte zitting veel aandacht voor de gezondheidstoestand van verdachte Oniel Walters die op papier directeur is van het nepbedrijf Eco Green en die in het verleden heeft verklaard ook de eigenaar te zijn. Later zei Walters echter dat de Buncampers de echte eigenaren zijn, een verklaring die wordt gesteund door notaris Gijsbertha.

Walters’ advocaat Jairo Bloem zegt dat zijn cliënt Walters vergeetachtig is en soms onbewust dingen zegt die niet waar zijn. Het gerecht stond toe Walters’ mentale gezondheidstoestand te laten onderzoeken.

Stroman-constructie
Het OM noemde in verband met de witwas-aanklacht een in Anguilla gevestigd bedrijf, Western Isles, en zei dat dit (na Eco-Green) een tweede stroman-constructie is. De verdediging wil alle getuigen die al een keer zijn gehoord, nog een keer horen in verband met de nieuwe aanklacht. Het gerecht stond dit toe.

Door Hilbert Haar