Claudius Buncamper en  Maria Buncamper-Molanus. Foto Today

Claudius Buncamper en Maria Buncamper-Molanus. Foto Today

PHILIPSBURG – Het Openbaar Ministerie heeft het strafrechtelijk onderzoek tegen voormalig minister van Volksgezondheid, Sociale Zaken en Arbeid, Maria Buncamper-Molanus en haar echtgenoot Claudius Buncamper afgerond. 

Dat het onderzoek zich heeft geconcentreerd op witwaspraktijken wilde persofficier Tineke Kamps niet bevestigen. “De rechter-commissaris is op de hoogte gesteld. Het OM zal voor 1 december een vervolgingsbeslissing nemen,” aldus Kamps.

Deadline

Op 5 augustus gaf de rechter-commissaris het OM de tijd tot 6 november om het onderzoek af te ronden: die deadline is nu gehaald.

Buncamper-Molanus stond op de lijst van Theo Heyliger’s Verenigde Volkspartij (UP) bij de verkiezingen. Ze miste net een parlementszetel, maar ze zal vrijwel zeker een zetel krijgen zodra het nieuwe kabinet is ingezworen. Voor de verkiezingen ging Buncamper-Molanus naar de rechter in een poging een strafrechterlijk onderzoek te voorkomen.

In december 2010 meldde het lokale ochtendblad Today dat Buncamper-Molanus en haar echtgenoot in 2008 de economische eigendom van een stuk erfpachtgrond voor $3 miljoen verkochten aan het bedrijf Eco Green NV. De minister – destijds lid van het bestuurscollege – had de grond acht maanden eerder in erfpacht verkregen tegen een jaarlijkse canon van $10,000.

Notaris Francis Gijsbertha maakte een akte op van de transactie waarin staat dat Eco Green $1.6 miljoen betaalde bij tekening en dat de rest in 90 maandelijkse termijnen zou worden voldaan.

Politieke druk

Toen Buncamper-Molanus onder zware politieke druk aftrad op 23 december 2010, beweerde zij in het parlement dat er bij de transactie geen geld van eigenaar was veranderd. Oppositieleider William Marlin zei destijds dat de zaak riekte naar witwassen.

Door Hilbert Haar