Claudius en Maria Buncamper komen aan bij de rechtbank. Foto Today / Milton Pieters

Claudius en Maria Buncamper komen aan bij de rechtbank. Foto Today / Milton Pieters

PHILIPSBURG – De rechtbank in Sint Maarten wees gisteren een verzoek af om journalist Hilbert Haar als getuige te horen in de strafzaak tegen voormalig minister van Volksgezondheid Maria Buncamper-Molanus, haar man Claudius en drie andere verdachten.

Advocaat Jairo Bloem stelde dat het Openbaar Ministerie structureel informatie over het onderzoek naar de journalist had gelekt en dat de berichtgeving die zijn cliënten de afgelopen vijf jaar over zich heen hebben gekregen het onderzoek en de vervolging hebben beïnvloed. “Iedereen denkt dat mijn cliënt schuldig is”, aldus Bloem.

 
Bloem wilde ook officier van Justitie Gonda van der Wulp, die volgens hem informatie had gelekt, als getuige oproepen, maar het gerecht wees dit af.

Criminele organisatie
Bloem verwees vooral naar de berichtgeving vlak nadat de zaak op 7 januari voor het eerst voor de rechter was geweest. De journalist meldde enkele dagen na de eerste zitting dat Buncamper-Molanus en de andere verdachten werden beschuldigd van lidmaatschap van een criminele organisatie die tot doel had het plegen van valsheid in geschrifte, het doen van verkeerde of onvolledige belastingaangiften en het vernietigen van bewijsmateriaal.

 
Van der Wulp reageerde laconiek en zei dat de informatie allemaal afkomstig is uit openbare dagvaardingen. Als zaakofficier heeft Van der Wulp geen contact met de media gehad over de vervolging van de ex-minister.

Notaris
De inhoudelijke behandeling van het proces, waarin ook notaris Francis Gijsbertha, Theodore Oniel Walters en Ivan Havertong terechtstaan, is op 10 juni.

Door Leoni Leidel-Schenk