Maria Buncamper-Molanus - foto DCOMM

Maria Buncamper-Molanus – foto DCOMM

PHILIPSBURG – Het Openbaar Ministerie heeft voormalig minister van Volksgezondheid, Sociale Zaken en Arbeid Maria Buncamper-Molanus gedagvaard voor een pro forma zitting op 7 januari. Het OM beschuldigt de 47-jarige politica van belastingfraude, valsheid in geschrifte en lidmaatschap van een criminele organisatie.

Buncamper-Molanus viel van haar voetstuk op 23 december 2010. Eerder die maand werd bekend hoe zij samen met haar man Claudius de economische eigendom van een stuk erfpachtgrond voor 3 miljoen had verkocht aan het nep-bedrijf Eco Green NV.

Buncamper-Molanus is het tweede lid van Theo Heyliger’s Verenigde Volkspartij (UP) die voor de rechter moet verschijnen. Op woensdag staat UP-parlementslid Silvio Matser terecht op verdenking van belastingontduiking voor een bedrag van 3.2 miljoen dollar, valsheid in geschrifte en het niet aangeven van omzetbelasting.

De notaris akte van de overdracht meldt dat Eco Green 1.6 miljoen dollar betaalde bij tekening en dat de rest in 90 termijnen van 18.750 dollar zou worden voldaan. Bij haar aftreden zei Buncamper-Molanus dat er niets was betaald.

Het OM heeft het strafrechtelijk onderzoek jarenlang voor zich uitgeschoven. In augustus ging Buncamper-Molanus naar de rechter om duidelijkheid te eisen over een mogelijke vervolging.

Door Hilbert Haar