Partijleiders William Marlin, Frans richardson en Sarah Wescot-Williams konden het in juli al goed met elkaar vinden. Michael Ferrier (met baseball cap) staat tussen richardson en Wescot-Williams. Foto Today / leo Brown

Partijleiders William Marlin, Frans richardson en Sarah Wescot-Williams konden het in juli al goed met elkaar vinden. Michael Ferrier (met baseball cap) staat tussen richardson en Wescot-Williams. Foto Today / leo Brown

PHILIPSBURG – De leiders van de Nationale Alliantie (NA) en de Democratische Partij (DP) – William Marlin en Sarah Wescot-Williams verloren veel electorale steun in de verkiezingen van vrijdag. Silveria Jacobs won ruim tweehonderd stemmen meer dan Marlin die 53.8 procent van de stemmen verloor die hij in 2010 won.

 
Ook Wescot-Williams kreeg ervan langs; zij haalde de meeste stemmen voor haar partij, maar verloor 49.2 procent. Theo Heyliger (Verenigde Volkspartij – UP) kwam niet in de buurt van zijn bijna 3.000 stemmen uit 2010; veel stemmen gingen naar andere kandidaten zoals Franklin Meyers die er 2010 niet bij was. Heyliger verloor 33.9 procent. Frans Richardson (USp) was de enige partijleider met een stabiele stemmenwinst.

 
Omkoping
Voor anderen liepen de verkiezingen minder goed af. Parlementsvoorzitter Gracita Arrindell won onvoldoende stemmen voor een nieuw mandaat. Louie Laveist (NA, veroordeeld voor omkoping) was eenzelfde lot beschoren.

 
Opvallend op de UP-lijst is de opkomst van Silvio Matser die in december voor de rechter moet komen voor belastingontduiking. Hij won bijna 500 stemmen, goed voor de derde plaats op de UP-lijst.

 
Witwassen
Maria Buncamper-Molanus, verdachte in een onderzoek naar witwaspraktijken, haalde net genoeg stemmen om de zevende zetel van de UP te bemachtigen. Het verschil met drie andere kandidaten is slechts enkele stemmen zodat een hertelling waarschijnlijk is.

 
Nieuwkomers
Nieuwkomers Emil Lee en Sidharth Bijlani (DP) komen in het parlement als Wescot-Williams premier wordt en Cornelius de Weever minister van Volksgezondheid blijft. In de US partij deed milieu activist Rueben Thompson het goed. Als partijleider Richardson minister wordt, wordt Thompson parlementariër.

 
Door Hilbert Haar