Maria Buncamper-Molanus en UP-leider Theo Heyliger hebben de moed nog niet verloren. Foto Today / Leo Brown

Maria Buncamper-Molanus en UP-leider Theo Heyliger hebben de moed nog niet verloren. Foto Today / Leo Brown

PHILIPSBURG – Theo Heyliger’s Verenigde Volkspartij (UP) gaat zware tijden tegemoet in de aanloop naar de verkiezingen. Uitgerekend in augustus komen vier zaken voor de rechtbank die allemaal verband houden met de partij.

De parlementsverkiezingen op St. Maarten worden gehouden op 29 augustus. De rechtzaken kunnen negatieve publiciteit genereren in de laatste de weken voor de stembusgang.


UP-kandidaat nummer 21, voormalig Minister van Volksgezondheid Maria Buncamper-Molanus, heeft bij de rechter een “verzoek beëindiging rechtszaak” ingediend. In 2008 verkocht ze de economische eigendom van een stuk erfpachtgrond voor $3 miljoen aan het nepbedrijf Eco Green NV. Toen de deal in de pers kwam in december 2010, werd Buncamper-Molanus tot aftreden gedwongen.

Het OM heeft herhaaldelijk verklaard een strafrechterlijk onderzoek te willen instellen, maar daar is het nog niet van gekomen. “Dat Buncamper een verzoek aan de rechter heeft moeten doen duidt aan dat het OM nog steeds vindt dat er geen reden is dit onderzoek niet te doen,” verklaarde persofficier Tineke Kamps.

Belastingontduiking

UP-kandidaat nummer 23, Silvio Matser, moet in de eerste helft van augustus voor de rechter verschijnen wegens het ontduiken van 3.2 miljoen dollar aan loonbelasting, sociale premies en omzetbelasting met zijn aannemersbedrijf Energizer.

Stemfraude

Op 4 augustus komt een stemfraudezaak uit 2010 voor. Roy Heyliger, een oom van de partijleider van de UP, zou geld hebben betaald aan politieagenten en leden van vrijwilligerskorps VKS voor hun stem. Er staan in deze zaak ook politieagenten en VKS-ers terecht.

Bada Bing

Op 21 augustus volgt de pro forma zitting van het Orca-onderzoek over het aannemen van $150,000 aan steekpenningen door het onafhankelijke parlementslid Patrick Illidge van Bada Bing eigenaar Jaap van den Heuvel. De clubeigenaar zegt dat hij opnamen heeft gemaakt van een ontmoeting met Illidge in opdracht van UP-leider Heyliger.

Door Hilbert Haar