Maria Buncamper-Molanus - foto DCOMM

Maria Buncamper-Molanus – foto DCOMM

PHILIPSBURG – Maria Buncamper-Molanus wordt toch vervolgd voor het Eco Green schandaal met erfpachtgronden, dat de voormalige minister van Volksgezondheid haar baan kostte in december 2010.

 
De rechter-commissaris besloot op woensdag dat het Openbaar Ministerie (OM) het strafrechtelijk onderzoek binnen drie maanden moet afronden, Buncamper-Molanus gaat nu als verdachte van witwassen de verkiezingen in.

 
De beslissing is een onaangename verrassing voor Buncamper-Molanus. Zij was juist naar de rechter gestapt met het verzoek een streep te zetten onder de strafrechtelijke vervolging. Buncamper-Molanus is een (laaggeplaatste) kandidaat bij de aanstaande verkiezingen voor de Verenigde Volkspartij (UP) van Theo Heyliger. Die heeft nog niet gereageerd op de nieuwste ontwikkeling.

 
Nepbedrijf
Buncamper-Molanus en haar echtgenoot Claudius verkregen in april 2008 een stuk grond in erfpacht waarvan ze het economisch eigendom acht maanden later voor 3 miljoen dollar verkochten aan het nepbedrijf Eco Green. De door notaris Gijsbertha getekende akte vermeldt dat Eco Green bij de overdracht 1.6 miljoen dollar betaalde en dat de rest zou worden voldaan in 90 maandelijkse termijnen van 18.750 dollar.

 
Witwassen
Toen Buncamper-Molanus in december 2010 werd gedwongen tot aftreden vanwege het schandaal, verklaarde zij echter in het parlement dat er geen geld van eigenaar was veranderd bij de transactie. Oppositieleider William Marlin had toen al verklaard dat de kwestie naar witwassen stonk.

 
Gevolgen
Het is nog niet bekend of de vervolging gevolgen heeft voor de kandidatuur van Buncamper-Molanus op de UP-lijst voor de verkiezingen van 29 augustus. De verdachte heeft nog niet gereageerd en ook haar campagneleider Mike Granger reageerde niet op een verzoek om een verklaring.

 
Door Hilbert Haar