Foto: Marit Severijnse

Bonaire, Saba en Sint-Eustatius krijgen volgend jaar 30 miljoen euro extra van Den Haag om de koopkracht te verbeteren en armoede te bestrijden. “Het is veel geld, maar het is niet voldoende om een einde te maken aan alle armoede”, reageert gedeputeerde James Kroon.

De 30 miljoen euro die het demissionaire kabinet extra vrijmaakt, gaat onder meer naar betere uitkeringen, de kinderbijslag en het openbaar vervoer. Ook de kosten voor water en elektriciteit moeten door deze investering omlaag. Vanaf 2025 wordt het verhoogd naar 32 miljoen per jaar.

“Maar vergeet niet dat de prijzen ook het afgelopen jaar wéér enorm zijn gestegen!”, zegt Kroon (Armoedebestrijding). Hij maakt zich zorgen over de inflatie. “Daarom zie ik die 30 miljoen euro wel nadrukkelijk als een tussenstap.”

Naar schatting zou 40 procent van de inwoners van Bonaire in armoede zitten. De uitkeringen en het minimumloon zijn sinds 2010, toen de drie eilanden een bijzondere gemeente van Nederland werden, al veel te laag om van te kunnen leven.

Geen bestaansminimum voor Caribisch Nederland
Ondanks verschillende rapporten heeft de Nederlandse politiek nog steeds, na 13 jaar, geen sociaal minimum bepaald voor de drie Caribische gemeenten. Het gaat om het minimale bedrag waarop je kunt rekenen zodat je altijd kunt rondkomen. De uitkeringen en het minimumloon zijn ook op dat bedrag gebaseerd.

‘Neem dit nu echt serieus’ 
Politici op de eilanden kijken uit naar het rapport van commissie Thodé, dat begin oktober wordt verwacht. Onder leiding van oud-gezaghebber Glenn Thodé hebben een groep experts onderzoek gedaan naar het sociaal minimum.

Gedeputeerde Kroon hoopt dat Den Haag zo snel mogelijk een realistisch bedrag gaat vaststellen. “Ik roep het demissionaire kabinet op de adviezen van de commissie uiterst serieus te nemen. Ik vraag niet alléén om het verhogen van de inkomens, maar ook om het actiever verlagen van de kosten van levensonderhoud.”

‘Genoeg onderzoek gedaan’
Ook het Nibud doet onderzoek. “Dat een commissie komt kijken wat er nodig is, wordt niet door iedereen begrepen”, aldus directeur Arjan Vliegenthart. “Er is onderzoek genoeg gedaan, krijg je vaak te horen, het is tijd voor actie.”

In mei 2023 werd opnieuw geprotesteerd tegen hoe Den Haag omgaat met de armoede op het eiland. Het was de grootste demonstratie ooit op Bonaire. Inwoners deelden voor de camera heftige persoonlijke verhalen.