Foto: John Samson

In Nederland en op alle eilanden van het koninkrijk is zaterdag een speciale herdenking gehouden voor de afschaffing van de Nederlandse slavernij. Op Bonaire hebben mensen via een groot scherm gekeken naar de excuses van koning Willem-Alexander, gevolgd door applaus. 

Verslaggever John Samson was bij de herdenking op het Wilhelminaplein op Bonaire. “Er waren verschillende toespraken, muziek, een kranslegging en verschillende optredens van jongeren. Je kon bij verschillende mensen – van allerlei achtergronden – zien dat ze kippenvel kregen tijdens de herdenking. Sommigen pinkten een traantje weg.”

John Samson live in gesprek met op NPO Radio 1 met Nicole Terborg (Keti Koti Special van de NTR, EO & Omroep Zwart)

Minister Hugo de Jonge heeft namens het kabinet op het eiland ook een toespraak gehouden. “Daar waar de geschiedenis werd verteld door de kolonisator, wordt de geschiedenis nu verteld door zij die werden onderdrukt en veerkracht toonden”, merkt hij. Het is ‘goed, terecht en nodig’ om ‘open en eerlijk het verleden onder ogen te zien’, zegt De Jonge. “Want te lang is het stil gebleven.”

De Jonge staat stil in zijn toespraak stil bij de ‘propaganda’ over de slavenhuisjes bij de zoutpannen van Bonaire, waarbij verteld wordt dat de huisjes werden gebouwd zodat totslaafgemaakte mensen daar goed konden uitrusten. “Om de wereld de suggestie voor te houden dat de totslaafgemaakten hier op Bonaire goed werden behandeld.”

Meer geld voor bewustwording en onderzoek
Het kabinet heeft geld beloofd voor bewustwording en voor meer onderzoek. “Bij woorden passen daden die laten zien dat we intensiever willen werken aan meer kennis over het slavernijverleden. We delen immers niet alleen het verleden, maar ook de toekomst. We willen samen vooruit.”

De Jonge beloofd dat de stappen richting herstel ‘gezamenlijk’ zullen worden genomen, nu het herdenkingsjaar slavernijverleden vandaag – met de excuses van de koning – is begonnen.

De minister geeft in zijn toespraak als voorbeeld dat Nederland initiatieven steunt zoals het boek ‘Bonaire, een koloniale zoutgeschiedenis’ van Cees Luckhardt en Boi Antoin. “Een belangrijke bijdrage. Het is lesmateriaal dat kinderen op het eiland en een ieder meer vertelt over de geschiedenis van het eiland.”

Namenmonument
Ook heeft het kabinet een speciaal namenmonument toegezegd. “De dialooggroep Bonaire is bezig met het in kaart brengen van de benodigde extra namenonderzoek, de verschillende ideeën over de vormgeving. Ze zijn in gesprek met het bestuurscollege over een locatie voor het monument.”

Ministersploeg op de eilanden en Suriname
Verschillende bewindspersonen zijn naar de zes eilanden afgereisd om de herdenking van 1 juli bij te wonen. Minister Ernst Kuipers is op 1 juli bij de herdenking op Curaçao en minister Wopke Hoekstra woont de plechtigheden in Suriname bij. Staatssecretaris Van Huffelen is 1 juli op Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius. Haar collega Van der Burg is op Aruba.

De Wekelijkse Update

Blijf voortaan op de hoogte over de Caribische gemeenschap. Abonneer je net als anderen op de Wekelijkse Update via deze link.