Foto: Marit Severijnse

Wat vindt Bonaire van de voorgenomen excuses van het Nederlandse kabinet voor de slavernij? Ook op dit eiland leeft de discussie hierover lang niet zoals in Europees-Nederland. Dit zijn de reacties op straat.


Video: Marit Severijnse

Maandag 19 december houdt de Nederlandse premier Mark Rutte om 10.00 uur/Cariben (15.00 uur/Nederland) een toespraak.

Hij wilde de afgelopen weken niet zeggen of de regering dan daadwerkelijk excuses gaat aanbieden. Rutte zegt dat het ‘een betekenisvol moment’ wordt.

‘Mensen willen gelijke behandeling’

“De discussie van de afgelopen weken over de voorgenomen excuses, leeft op Bonaire niet zoals in Europees-Nederland”, vertelt correspondent Marit Severijnse. “Je merkt er weinig van op de Bonairiaanse radio, tv of in de krant. Veel mensen zijn er ook niet van op de hoogte dat minister Van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) naar Bonaire is gekomen om maandag, na de toespraak van premier Mark Rutte, uitleg te geven en in gesprek te gaan.”

“Van mensen op straat hoor je dat de voorgenomen excuses voor hen persoonlijk niet veel betekenis zouden hebben. Mensen hebben zoiets van: mooi allemaal die excuses, maar waar blijft de gelijke behandeling vandaag de dag voor ons hier in deze bijzondere gemeente? Dat is ook wat de verschillende vakbonden zeggen.”

Op alle zes eilanden en in Suriname zal er een bewindspersoon zijn die namens het Nederlandse kabinet die verdere uitleg komt geven op de toespraak van premier Rutte.