Foto: Kim Hendriksen

Wie op Curaçao woont, kan er dit jaar niet om heen: het oogstfeest Seú wordt groots gevierd. Volgens de organisatie is het culturele evenement nu zelfs groter geworden dan.. carnaval.

Na drie jaar afwezig te zijn geweest werd dit jaar weer het traditionele oogstfeest gevierd; het grootste culturele evenement van Curaçao.


Video: Kim Hendriksen

De traditie van Seú gaat terug naar de tijden van slavernij; de goden werden bedankt voor de oogst. “Tijdens de regenperiode wordt er geoogst, daarna gingen ze de straat op om te danken voor het resultaat van het harde werken.”

Het ‘moderne’ festival wordt sinds 1976 georganiseerd. “De vrouwen droegen de mandjes met de groente en alles wat ze hebben geoogst in de kunuku (landbouwgrond) op hun hoofd. Dat zie je ook terug tijdens de parades.”

De grote parade was op Paasmaandag, maar de activiteitenagenda loopt van maart tot en met mei. “Dit is de Thanksgiving van Curaçao!”, vertelt Minthy McIntosh, commissielid van de Kantadó Mayó, de organisatie achter Seú.

Duizenden kinderen en volwassenen doen mee met de Marcha di Seú (parade), gekleed in kleurrijke folklore kledij, dansend op de seú-muziek door de straten van Curaçao.

“Seú wordt elk jaar steeds groter en het is zelfs groter dan carnaval. Seú is hét feest van Curaçao, niet carnaval”, aldus McIntosh. “Seú is nummer één, carnaval komt op de tweede plaats.”

Liedjesfestival, Koningin van de Seú
Elk jaar wordt het liedjesfestival georganiseerd. De winnaar mag zich een jaar lang ‘Kantadó Mayó’ noemen en gaat tijdens de viering van het oogstfeest Seú voor in gezang. Er wordt ook een Reina Seú (Koningin van de Seú) gekozen in aanloop naar de parade.

Niet alleen het aantal deelnemers groeit, ook het publiek langs de weg. “Het is een echt familiefeest”, zegt McIntosh. “Jong en oud lopen mee en hele families komen samen kijken naar de parades.”

Interesse onder jongeren groeit
Het valt McIntosh op dat ook steeds meer jongeren deelnemen aan het cultuurevenement. “Er doen steeds meer jongeren mee, ze proberen ook hun eigen draai te geven aan deze traditie.”

“Ook op verschillende basisscholen zijn de leerlingen weken van tevoren al bezig met het instuderen van de dansjes die de kinderen tijdens de parade opvoeren.”

‘Belangrijk om tradities over te dragen’
McIntosh vindt het belangrijk dat kinderen en jongeren mee blijven doen aan Seú. “De ouderen moeten de traditie overdragen aan de jongeren. Het is belangrijk dat de jongeren leren over hun cultuur en onze tradities, zodat zij het straks ook weer kunnen overdragen aan hun kinderen.”

Volgend jaar wordt de grote optocht van Seú op maandag 1 april gehouden.

De Wekelijkse Update

Blijf op de hoogte van de belangrijkste updates uit de Caribische gemeenschap. Abonneer je net als anderen op de nieuwsbrief via deze link.